Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.03.2020 02:18

Mestá pomáhajú riešiť dôsledky koronakrízy


Prázdne ulice aj MHD. Snímka zdroj: ( Facebook/Zuzička Stefke/Dušan Lovich).


Prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček požiadal ministra vnútra, aby zvážil možnosť prizvať zástupcov stavovskej organizácie miest do Ústredného krízového štábu, keďže prijímané opatrenia majú zásadný vplyv na život obyvateľov, ale aj na povinnosti a činnosť samosprávy.


Zároveň sa obrátil na predsedu vlády SR Igora Matoviča a ministrov financií a hospodárstva so žiadosťou, aby mali zástupcovia miest možnosť podieľať sa na tvorbe opatrení na zmiernenie ekonomických dopadov súčasnej krízy a aby boli pri ich tvorbe zohľadnené aj dopady na samosprávu.

„Ocitli sme sa spoločne v nepredvídateľnej situácii, ktorú priniesla do krajiny epidémia. Predstavitelia samospráv boli prví, ktorí prijímali opatrenia, konali aj bez pokynov štátu. Každodenne riešime zložité situácie v sociálnej a ľudskej oblasti, nakoľko každý z nás je v dennodennom kontakte s občanmi, obyvateľmi našich miest. Sme si vedomí aj toho, že táto situácia bude mať aj zásadné ekonomické dôsledky. Ako volení predstavitelia našich miest sme si plne vedomí našej spoluzodpovednosti za zvládnutie situácie, ale aj za riešenie jej následkov. Robíme, a urobíme preto všetko, čo je v našich silách” uviedol v listoch prezident UMS R. Rybníček.  

R. Rybníček zároveň upozornil, že úlohou primátorov miest aj v tomto náročnom období je zabezpečiť riadny výkon samosprávnych kompetencií miest a riadne plnenie ich úloh a povinností, vrátane realizácie zasadnutí mestských zastupiteľstiev. Odklad zasadnutí môže znamenať riziko vzniku škôd, ujmy na právach a právom chránených záujmoch osôb, prípadne nemožnosť prijať nevyhnutné opatrenia smerujúce k vyššej ochrane obyvateľov pred šírením koronavírusu.   

Súčasná právna úprava v zákone č. 369/1990 Zb. o obecnom zradení však neumožňuje inú, ako prezenčnú a verejnú formu zasadnutí mestských zastupiteľstiev. Zákon neupravuje nijakú formu dištančného rozhodovania. Prezident UMS preto požiadal ministra vnútra R. Mikuleca o zaujatie stanoviska k riešeniu tejto situácie a k hľadaniu možností, ako odblokovať rokovania mestských, obecných aj župných zastupiteľstiev v súčasnej situácii, ktorá obmedzuje konanie verejných podujatí.

Autor: (Únia miest Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
22.10.2020
Mestá sú frustrované. Nemajú informácie
Únia miest Slovenska po spoločnom rokovaní členských miest musí konštatovať, že aj napriek maximálnemu spoločnému úsiliu je proces prípravy na celoplošné testovanie obyvateľstva z objektívnych príčin nerealizovateľný.
viac
05.01.2021
Otváranie škôl je momentálne mimoriadne rizikové
Únia miest Slovenska, a jej členské mestá, včera absolvovali online stretnutie spoločne s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom k aktuálnym otázkam súvisiacim s testovaním žiakov a otváraním škôl v januári 2021.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %