Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
07.07.2022 09:30

Mestá požiadajú MF o odpustenie splatenia pôžičky prijatej počas pandémie


Ilustračná snímka: (tasr).


Členovia Únie miest Slovenska (ÚMS) požiadajú Ministerstvo financií (MF) SR o odpustenie splatenia finančnej výpomoci, ktorú dostali v roku 2020 v súvislosti s riešením pandémie ochorenia COVID-19.


Zhodli sa na tom primátorky a primátori členských miest Únie miest Slovenska (ÚMS) na stredajšom online zasadnutí republikovej rady.

"ÚMS zároveň vyzýva všetky ostatné samosprávy na Slovensku, ktoré túto finančnú pomoc dostali, aby sa k spoločnej iniciatíve miest pripojili," uviedla hovorkyňa strešnej organizácie mestských samospráv Daniela Piršelová.

Únia si podľa jej slov plne uvedomuje zložitosť a vážnosť ekonomickej a hospodárskej situácie, pripomína však zároveň, že základnou úlohou samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. "Samospráva má zabezpečiť celkový rozvoj, nielen 'kúriť a svietiť', pričom niektoré samosprávy môžu mať problém aj s týmito základnými službami," upozornila hovorkyňa ÚMS. "Zvolený postup má preto svoje opodstatnenie práve v tomto čase, keďže neodpustenie návratnej finančnej výpomoci by malo priamy vplyv na rozpočty rokov 2024 a 2025," dodala v súvislosti s iniciatívou ÚMS.

Informovala takisto, že členské mestá ÚMS budú pozorne sledovať ďalší vývoj vlastnej ekonomickej situácie, postup zo strany štátu, a v septembri sa rozhodnú, aké ďalšie kroky podniknú. Členovia ÚMS opätovne vyzvali exekutívu k začatiu reálnej diskusie o reforme verejnej správy vrátane zmien vo financovaní, ktoré by zamedzili ďalším, často populistickým politickým riešeniam na úkor miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2019
ÚMS vyzve prezidentku Z. Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu
Únia miest Slovenska požiada prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu zákona o dani z príjmu z dielne poslancov strany Most-Híd vedených Bélom Bugárom, ktorú dnes schválila Národná rada SR.
viac
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
22.07.2021
Únia miest Slovenska žiada opätovné stiahnutie stavebnej legislatívy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Stavebný zákon a Zákon o územnom plánovaní, ktoré do MPK už po druhýkrát predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý, boli posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %