Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.03.2024 07:50

Mesto a krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu


Snímka z podpisu memoranda o spolupráci. Zdroj: mesto Prešov


V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.


Mesto Prešov podpísalo spoločne s Krajským múzeom v Prešove memorandum o spolupráci, v ktorom deklarujú vôľu na úzke partnerstvo. V roku 2024 by mali mesto a múzeum priniesť minimálne dve spoločné výstavy, obe k dôležitým historickým medzníkom.

„Spolupráca s mestom Prešov bola doteraz taká dobrá, že tento podpis vnímame už iba ako jej spečatenie, no chceli sme tomuto partnerstvu s mestom dať aj oficiálny právny rámec. Spoločne sme si už boli prezrieť historické predmety zhromaždené na prešovskej radnici, ktoré by sme vedeli využiť ako exponáty. V tomto roku pripravujeme spoločnú výstavu k 777. výročiu mesta Prešov. Druhým významným projektom v roku 2024 bude výstava pri príležitosti 35. výročia Nežnej revolúcie, kde budeme spolupracovať aj s českými partnermi,“ uviedol riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.

Primátor mesta Prešov pri slávnostnom podpise memoranda vyzdvihol dôležitosť krajského múzea v meste a regióne. Zároveň upresnil, že tento vzťah neznamená iba pomoc múzea v aktivitách mesta, ale rovnako mesto bude aktívne hľadať spôsoby ako pomôcť tejto kultúrnej inštitúcii.

„Objavovanie a poznanie našej histórie považujem za veľmi dôležitú súčasť vzdelávania. Prešov má bohaté zázemie materských, základných aj stredných škôl a som rád, že im naše Krajské múzeum vie sprostredkovať poznatky skrz zaujímavé, ale aj populárne výstavy. Z minulého roka určite stojí za to spomenúť napríklad výstavu o histórii futbalu, ktorá mala potenciál osloviť širšiu verejnosť a vytvoriť si s návštevníkom vzťah, na základe ktorého bude mať dôvod do Krajského múzea v Prešove zavítať opäť,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

Signatári memoranda do budúcnosti vyjadrili víziu financovania niektorých spoločných aktivít z eurofondov v rámci Programu Slovensko, ktorý sa pomaly začína rozbiehať a spoznávame jeho prvé výzvy.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2018
Rákociho palác ožije vyššou spoločnosťou
V Rákociho paláci v Krajskom múzeu v Prešove na jeden deň ožije vyššia spoločnosť. Chýbať nebude vznešená hudba ani nádherný odev. Návštevníci môžu v rámci podujatia My, vyššia spoločnosť, ktoré sa uskutoční v prvú júlovú nedeľu zažiť na vlastnej koži ako sa voľakedy zabávali páni.
viac
26.09.2018
V Krajskom múzeu v Prešove vám priblížia osudové roky 1918 a 1968
Poprava 41 vojakov a dvoch civilistov. Takto neslávne prežívali koniec 1. svetovej vojny obyvatelia Prešova. Výstava „V osudových rokoch 1918 & 1968“ v Rákociho paláci ponúka kritický pohľad na udalosti spred sto rokov a na dramatické chvíle z augusta 1968.
viac
22.01.2019
V Rákociho paláci priblížia historické míľniky rozhlasového vysielania
V Krajskom múzeu v Prešove predstavia novú publikáciu „Rozhlasové vysielanie z Prešova v rokoch 1938-1944“. Súčasťou prezentácie bude aj prednáška o napätej spoločenskej situácii v tomto období. Podujatie sa uskutoční v rámci cyklu „Čaj o piatej u Rákociho.
viac
27.08.2019
Krajské múzeum v Prešove pozýva návštevníkov na nočnú prehliadku
Krajské múzeum v Prešove predstaví svoje sídlo netradičným spôsobom. Piatková nočná prehliadka Rákociho paláca bude obohatená o vstup do pivníc, ktoré nie sú súčasťou bežnej prehliadky a v ktorých mala šľachta uskladnené kvalitné tokajské vína.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %