Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.01.2021 08:00

Mesto a nadácia mesta aj v roku 2021 podporia kultúru a komunity


Bratislavský hrad.


Hlavné mesto a Nadácia mesta Bratislavy pomôžu kultúre a komunitám aj v roku 2021. Samospráva vyhlásila pre rok 2021 výzvu v grantovom programe Strategická podpora kultúrnych podujatí, v ktorom podporí etablované kultúrne akcie.


Nadácia zverejnila harmonogram výziev. Aj tento rok podporí v oblasti kultúry a komunít projekty v celkovej alokácii 600 000 eur.

Aj v novom roku možno podľa vedúcej oddelenia kultúry a správkyne Nadácie mesta Bratislavy Zuzany Ivaškovej očakávať neistotu spojenú s pandémiou nového koronavírusu a obmedzeniami. „Považujeme za dôležité prispievať systematickou podporou k udržateľnosti spolupráce medzi tvorivými a produkčnými tímami, ktoré disponujú skúsenosťami a know-how v pandémiou tak výrazne zasiahnutej oblasti, akou je realizácia kultúrnych podujatí,” skonštatovala.

Grantový program Strategická podpora kultúrnych podujatí je určený pre etablované podujatia realizované v Bratislave ako festivaly či prehliadky, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť kultúrnej ponuky mesta. Zároveň ide o podujatia, ktoré sú dostupné pre širokú verejnosť a majú potenciál stať sa súčasťou identity mesta. „Podujatia musia stabilne fungovať a byť realizované minimálne tri roky a trvať aspoň dva dni. Žiadosti je možné podávať do 25. januára,” spresnilo hlavné mesto, ktoré na podporu v programe vyčlenilo 130 000 eur.

Výber víťazných projektov bude prebiehať aj v novom roku dvojkolovo. V prvom kole odborní hodnotitelia posúdia každý projekt po obsahovej stránke na základe hodnotiacich kritérií zverejnených v grantovej výzve programu. Všetky projekty, ktoré postúpia do druhého kola, budú prezentované grantovej komisii pred širokou verejnosťou na začiatku marca. Víťazné projekty vyberie grantová komisia a schvaľovať ich bude mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom zasadnutí.

Nadácia mesta Bratislavy sa bude aj tento rok zameriavať prevažne na podporu kultúry, komunitných iniciatív, ako aj jednotlivcov formou umeleckých štipendií. V priebehu januára a februára budú postupne vyhlásené výzvy v grantových programoch kultúra, komunity a v štipendijnom programe umenie. Pripravené sú tiež spolupráce, ktoré nadácia predstaví začiatkom roka, ako aj nová oblasť podpory v grantovom programe Kultúra, zameraná na rozvoj kapacít organizácií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2020
Nadácia mesta Bratislavy predlžuje uzávierku výzvy v programe Kultúra
Nadácia mesta Bratislavy v súvislosti s opatreniami týkajúcimi sa rizika nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 predlžuje termín uzávierky výzvy v grantovom programe Kultúra. Žiadatelia môžu predkladať projekty až do konca apríla.
viac
22.12.2020
Hlavné mesto podporí kultúru aj v roku 2021
Hlavné mesto Bratislava podporí kultúru aj v budúcom roku. V rámci grantového programu Strategická podpora kultúrnych podujatí vyhlásilo výzvu pre rok 2021, vyčlenených je 130 000 eur.
viac
18.01.2021
Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur.
viac
31.03.2021
Staré Mesto podporí v rámci dotácií viaceré projekty
Bratislavské Staré Mesto podporí tento rok v rámci prvého kola viaceré projekty z oblasti kultúry, školstva a športu i sociálnej starostlivosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %