Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
09.09.2022 09:30

Mesto avizuje postupné zintenzívnenie prác na električke v Petržalke


Snímka zdroj: (tasr).


Hlavné mesto avizuje postupné zintenzívnenie prác na výstavbe električkovej trate v bratislavskej Petržalke v úseku od Jungmannovej po Janíkov dvor.


V súvislosti s výstavbou bude treba počítať aj s dopravnými obmedzeniami, o ktorých bude verejnosť včas informovaná. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Práce na električke do Petržalky pokračujú. Som rád, že sa stavba rozbieha tempom, s ktorým sme zatiaľ spokojní. Teším sa, že električka sa stáva pomaly, ale isto skutočnosťou," skonštatoval Vallo.

V súčasnosti pracuje zhotoviteľ na výstavbe dočasnej obchádzkovej trasy cez Chorvátske rameno, na tzv. Bypasse 3. Slúžiť bude pre dopravu počas prác na súčasnom moste Rusovská cesta cez Chorvátske rameno. Vyzerať to bude tak, že Chorvátske rameno bude tiecť cez betónové rúry a autá bude jazdiť po násype, kde bude vyasfaltovaná cesta.

Magistrát ubezpečuje, že práce miestnu flóru a faunu neohrozia. Požiadavky na ich ochranu zohľadňovala aj projektová dokumentácia. Mesto zároveň deklaruje, že spolu so zhotoviteľom dohliada na dodržiavanie ochrany životného prostredia počas celej doby výstavby. Vyplýva to podľa hovorkyne Bratislavy Dagmar Schmuckovej z viacerých dokumentov, ktoré sú súčasťou rozsiahlej zmluvy o dielo.

"Betónové rúry zabezpečia lepší priechod vody cez umelý násyp, ktorý je nevyhnutnou súčasťou vybudovania novej cesty. Po realizácii novej križovatky Jantárová cesta - Rusovská budú betónové rúry a Baypass č. 3 odstránené," uviedla Schmucková s tým, že okolie novej križovatky bude následne upravené.

Začalo sa tiež s prácami na základových konštrukciách mostného objektu a oporných múrov, ktoré nie sú blokované existujúcou komunikáciou. Práce podľa hovorkyne pokračujú aj pri Kostole sv. rodiny, v lokalite Romanova ulica - Betliarska ulica, kde odstraňujú náletové kroviny, po ktorých budú nasledovať zemné a výkopové práce. Práce sa mali obnoviť aj v lokalite Betliarska ulica - Janíkov dvor. Zároveň sa na celej stavbe realizujú prekládky inžinierskych sieti. "Stavebné práce sú postupne obnovené v celom koridore stavby," doplnila Schmucková.

Výstavbu trate za 74,58 milióna eur bez DPH v úseku Bosákova - Janíkov dvor spustili minulý rok koncom novembra. Stavbu realizuje vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka. Aktuálne sú to spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones. Väčšina nákladov má byť hradená z eurofondov.

Práce na električkovej trati v Petržalke, ktorá sa má predĺžiť po Janíkov dvor, sa po mesiacoch útlmu pre rokovanie o dodatku pre zdražovanie stavebných materiálov opäť rozbehli v polovici augusta. Či sa stavba stihne v plánovanom termíne do konca roka 2023, bude podľa primátora Bratislavy Matúša Valla jasnejšie v septembri, keď má konzorcium predložiť aktualizovaný harmonogram prác. Kedy sa tak stane, hlavné mesto ešte nepovedalo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2022
Práce na električkovej trati v Petržalke sa majú rozbehnúť po podpise dodatkov
Výrazne utlmené práce na predĺžení električkovej trate v bratislavskej Petržalke až po Janíkov dvor sa majú znovu rozbehnúť podľa harmonogramu zrejme až po sfinalizovaní dodatkov.
viac
04.04.2023
Výstavba električkovej trate v Petržalke by sa podľa mesta mohla zintenzívniť
Na niektorých stavebných objektoch predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke by sa mohli v najbližších dňoch práce zintenzívniť.
viac
06.06.2023
Dokončenie trate v Petržalke na jeseň 2024 potvrdil aj nový harmonogram
Výstavbu električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova – Janíkov dvor, by mali dokončiť do 30. septembra 2024. Potvrdzuje to aktualizovaný harmonogram prác, ktorý zverejnilo hlavné mesto.
viac
15.08.2023
Mesto si pokuty pre električkovú trať v Petržalke zatiaľ neuplatnilo
Mesto Bratislava si zatiaľ neuplatnilo zmluvné pokuty v rámci výstavby električkovej trate v bratislavskej Petržalke, v úseku Jungmannova - Janíkov dvor. Potvrdil to hovorca mesta Peter Bubla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %