Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
12.02.2024 01:50

Mesto Banská Štiavnica zaviedlo poplatok za rozvoj


Ilustračná snímka (TASR)


Mesto Banská Štiavnica zaviedlo od januára tohto roka poplatok za rozvoj. Vedúca ekonomického oddelenia Mestského úradu v Banskej Štiavnici Miroslava Sláviková pre TASR uviedla, že zavedenie poplatku by malo tento rok priniesť do mestskej kasy približne 110.000 eur.


"Mesto Banská Štiavnica zaviedlo tento poplatok až teraz od 1. januára 2024 a to vplyvom legislatívnych zmien, vysokých cien energií, inflácie, zvýšenej ceny práce, ktoré majú negatívny dopad na financovanie samospráv a zabezpečenie základných potrieb samospráv," skonštatovala Sláviková.         

Ako vysvetlila, predmetom poplatku bude pozemná stavba, na ktorú bude vydané právoplatné stavebné povolenie, pričom poplatková povinnosť vzniká dňom právoplatnosti stavebného povolenia.         

Dodala, že základom pre výpočet miestneho poplatku za rozvoj je výmera nadzemnej časti podlahovej plochy realizovanej stavby v metroch štvorcových, pričom za podlahovú plochu nadzemnej časti stavby sa považuje súčet výmery všetkých miestností v nadzemných podlažiach stavby.         

"Poplatok za rozvoj sa vypočíta ako súčin základu poplatku znížený o 60 metrov štvorcových a sadzby poplatku za rozvoj platnej v čase vzniku poplatkovej povinnosti," dodala Sláviková.         

Sadzobník v Banskej Štiavnici udáva pri stavbách na bývanie poplatok vo výške 15 eur za meter štvorcový, v prípade stavieb na pôdohospodársku produkciu a tiež pri priemyselných stavbách je poplatok stanovený vo výške 35 eur za meter štvorcový. Pri stavbách na ostatné podnikanie a zárobkovú činnosť je poplatok 25 eur za meter štvorcový a pri ostatných stavbách 10 eur za meter štvorcový.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Miestny poplatok za rozvoj samospráva nezavedie
Mesto Bánovce nad Bebravou nezavedie miestny poplatok za rozvoj. Rozhodla o tom radnica spolu s bánovskými mestskými poslancami.
viac
28.04.2017
Ako si Banská Štiavnica poradila s podnikateľmi. Tí využívali kontajnery občanov
Od januára 2017 zaviedli v meste Banská Štiavnica množstvový zber zmesového komunálneho odpadu pre právnické osoby a spoplatnili aj odber vytriedených odpadov z podnikateľskej činnosti. Motivujú ich tým nevhadzovať odpad do nádob určených pre občanov.
viac
11.01.2019
Mesto kultúry otvorí burza rodinného striebra
Slávnostným ceremoniálom na Námestí sv. Trojice v Banskej Štiavnici a inscenovaným výkupom príbehov obyvateľov mesta na účel ich umeleckého stvárnenia odštartuje 19. januára historicky prvé Mesto kultúry Slovenskej republiky.
viac
22.04.2022
Novou atrakciou je vychádzková trasa, ktorá ponúka mesto z nadhľadu
Mesto Banská Štiavnica má novú atrakciu. Je ňou okružný panoramatický chodník na trase s množstvom zaujímavostí, ktorý z nadhľadu poskytuje najkrajšie pohľady na toto mesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %