Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.12.2021 10:40

Mesto Bratislava získa jedinečnú Kochovu záhradu


Archívna snímka zdroj: (tasr).


Mesto Bratislava v najbližších mesiacoch nadobudne pozemky v historickej Kochovej záhrade v Starom Meste. Roky neprístupný a neudržiavaný chránený areál chce magistrát zrevitalizovať a sprístupniť obyvateľom.


Bratislava záhradu získa v rámci majetkovo-právneho vyrovnania s ministerstvom vnútra, ktorú odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo.

"Kochovu záhradu vnímam ako legendárne miesto, ktoré však bolo roky pod zámkom a bez riadnej údržby. Teším sa, že sa nám po dlhých rokovaniach s rezortom vnútra podarilo dospieť k dohode a Kochova záhrada sa začiatkom budúceho roka stane majetkom mesta," priblížil bratislavský primátor Matúš Vallo.

Keďže je táto záhrada národnou kultúrnou pamiatkou, bude jej obnova koordinovaná s pamiatkarmi a v lokalite tiež prebehnú dendrologické výskumy územia. Primátor avizuje adekvátnu starostlivosť a jej otvorenie pre ľudí. "Tím z Metropolitného inštitútu Bratislavy ju začlení do projektu Živých miest."

Kochova záhrada vznikla v rokoch 1932 až 1935 ako súčasť súkromného chirurgicko-ortopedického zariadenia, ktoré založil lekár Karol Koch. Záhrada tvorí spoločne so sanatóriom na území Slovenska unikátny celok. Jeho podobu navrhli architekti Dušan Jurkovič a Jindřich Merganc, vlastnú výsadbu zelene v záhrade navrhol Jozef Mišák. Vďaka špecifickej mikroklíme sa tu darilo aj cudzokrajným stálozeleným drevinám.

V posledných rokoch však záhrada chátrala a realizovali sa v nej iba udržiavacie práce na báze dobrovoľníckych brigád a aktivít, ktorých iniciátorom bola nezisková organizácia Národný trust.

"Okrem Kochovej záhrady získa Bratislava aj ďalšie pozemky pod stavbou a v priľahlom okolí mestskej plavárne Pasienky. Majetkovoprávnym usporiadaním sa má otvoriť cesta na získanie financií na rekonštrukciu plavárne a jej areálu," uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Rezort vnútra v rámci majetkovoprávneho vyrovnania získal objekty najmä v mestskej časti Petržalka. Ide o budovy, ktoré už aj v súčasnosti užíva a má tam umiestnené svoje útvary. Hodnoty jednotlivých objektov určil znalecký posudok, zámenou získajú obe strany nehnuteľnosti v približne rovnakej hodnote.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
05.05.2021
Medickú záhradu v Starom Meste čaká revitalizácia
Medickú záhradu, národnú kultúrnu pamiatku, v bratislavskom Starom Meste čaká revitalizácia. Mestská časť poukazuje na to, že za posledných 20 rokov sa v tomto mestskom parku vykonali len tzv. kozmetické úpravy. Počas prác bude záhrada naďalej prístupná verejnosti, avšak s miernymi obmedzeniami.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
11.08.2022
Hlavné mesto po rokoch otvára pre verejnosť Kochovu záhradu
Hlavné mesto otvára po rokoch pre verejnosť Kochovu záhradu v bratislavskom Starom Meste, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Pôvodne bola vybudovaná ako záhrada pre pacientov sanatória, v súčasnosti je jedinou svojho druhu na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %