Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.01.2019 11:05

Mesto bude v novom roku hospodáriť s rozpočtom takmer 50 miliónov eur


Poprad, ilustračná snímka


Mesto Poprad bude v novom roku hospodáriť s rozpočtom na úrovni takmer pol milióna eur. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) totiž v závere roka 2018 schválilo rozpočet na rok 2019 ako vyrovnaný v celkovej výške 49,440 milióna eur.


Zo zverejnených materiálov vyplýva, že bežné príjmy sú navrhnuté vo výške 42,665 milióna eur, bežné výdavky 42,168 milióna eur, kapitálové príjmy sú rozpočtované na úrovni viac ako 800- tis. eur a kapitálové výdavky dosiahnu takmer 6,8 milióna eur.       

Prebytok bežného rozpočtu je v návrhu rozpočtovaný v celkovej výške 497-tis. eur a z veľkej časti bude pritom použitý na splácanie istiny z úverov. „Tak ako pre štát, tak aj pre mesto je to najdôležitejší dokument. V tomto prípade bola časť pripravená ešte predchádzajúcim vedením, väčšinu sme však už nastavili my. Kapitálové výdavky sa budú dolaďovať v priebehu budúceho roka. Chceme dať priestor poslancom MsZ, aby sme spoločnými silami stanovili tie najdôležitejšie priority pre naše mesto v budúcom roku,“ uviedol po schválení rozpočtu primátor Anton Danko.      

Navrhovaný rozpočet bežných výdavkov je podľa samosprávy zostavený tak, aby zabezpečil financovanie samosprávnych funkcií mesta v plnom rozsahu, úhradu záväzkov, financovanie nákladov preneseného výkonu štátnej správy, financovanie výdavkov spojených so správou, údržbou a zhodnocovaním majetku. Súčasťou rozpočtu príjmov a výdavkov sú transakcie s finančnými aktívami a pasívami. V príjmovej časti sú to najmä prostriedky z rezervného fondu vo výške takmer šiestich miliónov eur, vo výdavkovej časti sú to splátky istín z úverov z dlhodobého záväzku.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Popradská radnica si pri výbere veže nechá poradiť aj verejnosťou
Odborná komisia určila víťaza architektonickej súťaže návrhov vyhliadkovej veže na Zámčisku. Popradská radnica chce však poznať aj názor širokej verejnosti. Preto sa rozhodla všetkých 42 návrhov sprístupniť v rámci výstavy, ktorú otvorili v utorok (10. 1.) vo vestibule mestského úradu.
viac
08.12.2018
Novozvolený primátor sa spolu s poslancami MsZ ujal funkcie
Novozvolený primátor Levoče Miroslav Vilkovský sa uplynulý štvrtok podvečer spolu s poslancami mestského zastupiteľstva ujal funkcie. „Najväčšou výzvou je zastavenie znižovania počtu obyvateľov.
viac
15.12.2018
Mesto Martin bude v roku 2019 hospodáriť s rozpočtom 40,15 milióna eur
Mesto Martin bude v roku 2019 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom 40,15 milióna eur. Na piatkovom zasadnutí o tom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine.
viac
20.05.2020
Mestskí poslanci schválili vystúpenie mesta zo ZMOS-u a vstup do ÚMS
Mesto Poprad vystúpi zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). V utorok to schválili poslanci na prvom neplánovanom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %