Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
09.01.2023 01:30

Mesto bude v tomto roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom


Mestský úrad vo Veľkom Šariši.


Mesto Veľký Šariš bude hospodáriť v tomto roku s vyrovnaným rozpočtom. Na ostatnom rokovaní jeho návrh schválili mestskí poslanci. Podľa primátora Viliama Kalla podielové dane na tento rok predstavujú približne 3,4 milióna eur.


"Vzhľadom na to, že sme chceli zostaviť vyrovnaný rozpočet, bolo potrebné riešiť aj úpravu miestnych poplatkov a daní, ktoré sa v našom prípade zvyšovali o 30 percent. Tento nárast príjmov, napríklad v prípade dane z nehnuteľnosti, predstavuje približne okolo 100 000 eur. Primárne je suma určená na to, aby sme vykryli doplatok, ktorý je indikovaný zo strany Dopravného podniku mesta Prešov za to, že nám tu chodí mestská hromadná doprava. Hľadali sme zdroje na to, ako vykryť to, že nás tá služba bude stáť o takmer 90 000 eur viac," uviedol Kall.

Ako ďalej povedal, trápia ich tiež narastajúce ceny energií. V prípade materskej školy ide o nárast takmer 50 000 eur ročne. "Nehovoriac aj o tom, že podľa kolektívnych zmlúv sa musí plniť aj vyššia suma na mzdy," doplnil primátor s tým, že pristúpili k viacerým úsporným opatreniam.

"Momentálne je prerušený participatívny rozpočet. Boli zastavené takzvané poslanecké dotácie, ako aj dotácia, o ktorej mám možnosť ja ako primátor rozhodnúť. Takisto boli pozastavené odmeny zamestnancov, koncoročné odmeny poslancov," povedal Kall.

Poslanci schválili zvýšenie poplatkov za odvoz a spracovanie odpadu. Suma na osobu a rok vzrástla z približne 24 eur na 33 eur. "Náklady na jednu osobu dnes priemerne predstavujú okolo 40 eur. To znamená, že stále, aj po zvýšení, mesto dopláca priemerne sedem eur na každého jedného obyvateľa. Pripravujeme sa na spustenie množstevného zberu. To znamená, že ľudia budú platiť len za reálne vyprodukované a odovzdané množstvo odpadov, keďže budeme nádoby vážiť," vysvetlil primátor a doplnil, že daň z nehnuteľnosti pri štandardnom rodinnom dome so záhradou vzrástla z približne 40 eur na 53 eur.

Mesto hospodári ročne s rozpočtom vo výške približne sedem miliónov eur. "Závisí od toho, či má nejaké riešené externé projekty. Aj tento rok bude dosť podobný v číslach. Ak by do toho vstúpili externé zdroje, ktoré sú pre nás miliónového charakteru, či už je to projekt Kulturpľac, škôlka a podobne, tak vieme atakovať hranicu takmer osem miliónov až deväť miliónov eur," dodal Kall.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2020
Malacky majú rozpočet na rok 2021
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Malackách schválili budúcoročný rozpočet mesta. Príjmy a výdavky sú rozpočtované vo výške 23 241 860 €.
viac
02.12.2022
V Skalici plánujú zvýšiť dane, nezvyšovali ich desať rokov
V Skalici plánujú v roku 2023 zvýšiť dane. Ako uviedla primátorka Oľga Luptáková, nezvyšovali ich desať rokov.
viac
14.12.2022
MsZ schválilo rozpočet vo výške asi 120 miliónov eur, dane porastú
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Samospráva musela pristúpiť k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.
viac
29.12.2022
Mesto zostavilo prebytkový rozpočet, miestne dane zatiaľ meniť nebude
Samospráva Kremnice zostavila na budúci rok prebytkový rozpočet vo výške takmer šiestich miliónov eur. Miestne dane či poplatky sa v meste zatiaľ meniť nebudú, k ich úprave dôjde pravdepodobne až v roku 2024. Uviedol to primátor mesta Martin Novodomec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %