Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
22.10.2021 01:40

Mesto chce kompost z novej kompostárne obyvateľom rozdávať


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Mesto Veľké Kapušany v okrese Michalovce ukončilo v uplynulých dňoch výstavbu kompostárne. Kompost v nej vyprodukovaný chce samospráva obyvateľom v prípade záujmu poskytovať bezplatne.


Pre TASR to uviedla projektová manažérka mestského úradu Andrea Soltészová.       "Vyprodukovaný kompost sa využije viacerými spôsobmi, prevažnú časť využije samotné mesto pri starostlivosti o mestskú zeleň, v prípade záujmu poskytne každému občanovi určitý objem ročne bezplatne," priblížila s tým, že predpokladané množstvo kompostu, ktoré bude nová kompostáreň produkovať, predstavuje 480 ton ročne.       Kompostáreň s plochou takmer 3000 štvorcových metrov, ktorú samospráva vybudovala vďaka dotácii ministerstva životného prostredia, má slúžiť na dočasné skladovanie dovozeného biologicky rozložiteľného odpadu a kompostovanie, uloženie spracovaného odpadu a tiež na skladovanie hotového kompostu. Celkové náklady na jej zriadenie predstavovali sumu viac ako 542.500 eur, pričom takmer tretinu vynaložila samospráva na technologické vybavenia. Mesto sa na investičnej akcii podieľalo piatimi percentami.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2016
Fiľakovo podáva projekt na zriadenie kompostárne
Zriadením kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu chce samospráva Fiľakova tento rok zavŕšiť svoj zámer komplexne vyriešiť problematiku odpadového hospodárstva v meste.
viac
13.12.2017
Staré Mesto vyzbieralo vyše 87 ton biologicky rozložiteľného odpadu
Bratislavské Staré Mesto vyzbieralo počas jesene zo svojho územia vyše 87 ton biologicky rozložiteľného odpadu. Išlo o zber a odvoz orezaných konárov a kríkov zo staromestských domácností.
viac
26.03.2018
Mesto rozdáva nádoby na biologický odpad do rodinných domov
Zamestnanci liptovskomikulášskych Verejnoprospešných služieb (VPS) v pondelok začali s roznášaním nádob na biologicky rozložiteľný odpad do rodinných domov v mestskej časti Bodice. V priebehu nasledujúcich týždňov sa nádoba na odpad ujde do každého domu aj v ostatných častiach mesta.
viac
27.03.2021
Na zber BRKO si občania postupne zvykajú
Obyvatelia Liptovského Hrádku si postupne zvykajú na zber BRKO, teda biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %