Streda 22.05.2024
Dnes má meniny 
Júlia, Juliana
°C
06.07.2022 11:40

Mesto chce na Fidvári vybudovať z eurofondov archeopark s múzeom


Park v poľskej Trzcinici.


Mesto Vráble chce vybudovať archeopark s múzeom v archeologicky významnej lokalite Fidvár. Archeopark by mal vzniknúť na mieste osídlenia zo staršej doby bronzovej a mal by byť jedinečný v rámci celej strednej Európy.


Podobný park existuje v poľskej Trzcinici. Financie na jeho vybudovanie chce mesto získať z eurofondov. Informoval o tom primátor Tibor Tóth.

V bezprostrednej blízkosti náleziska by mal vzniknúť skanzen a múzeum človeka staršej doby bronzovej. Vybudovanie skanzenu a múzea prepojí súčasnosť s minulosťou, laickej aj odbornej verejnosti nielen zo Slovenska umožní spoznať život človeka staršej doby bronzovej a v neposlednom rade prispeje k rozvoju turizmu v regióne, tvrdí primátor.

Systematický archeologický výskum lokality Fidvár sa uskutočnil v rokoch 2007 až 2017 v spolupráci Archeologického ústavu SAV v Nitre a pracovníkov z nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Odborným garantom bol archeológ Jozef Bátora. Podľa jeho slov významným unikátom tohto nálezu je, že sa podarilo zistiť 180 pôdorysov domov v radiálnom usporiadaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2019
Mesto odovzdalo do užívania prvých päť sociálnych bytov
Mesto Vráble vytvorilo prvé sociálne byty, ktoré doteraz v meste chýbali. Určené sú pre občanov, ktorí sa ocitli v krízovej situácii. Päť sociálnych bytov, z toho dva jednoizbové, dva dvojizbové a jeden trojizbový, vznikli v objekte bývalého daňového úradu.
viac
10.01.2020
Bánovská radnica chce vybudovať centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
Samospráva má záujem rozšíriť zdravotnícku infraštruktúru pre obyvateľov mesta a jeho spádovú oblasť. Dosiahnuť to chce vybudovaním centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS), kde by mali pôsobiť lekári z ambulantnej sféry. Zámer chce financovať z fondov Európskej únie.
viac
28.04.2021
Bratislava plánuje v Janíkovom dvore postaviť nájomné byty i parkovací dom
Mesto Bratislava plánuje v petržalskej lokalite Janíkov dvor, blízko plánovanej električkovej zastávky, postaviť jeden z mestských domov určených na nájomné bývanie a spoločne s tým aj parkovací dom režimu P+R.
viac
07.06.2022
Bystričany plánujú vybudovať atletický ovál a workoutové ihrisko
Samospráva obce Bystričany plánuje vybudovať atletický ovál s troma dráhami a workoutovú zónu. Športovisko za takmer 130 000 eur vznikne v areáli základnej školy (ZŠ), na jeho výstavbu získali zdroje z Fondu na podporu športu, do budúcna ho chcú ešte rozšíriť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %