Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.01.2020 03:10

Mesto chce v Meštianskom dome zriadiť múzeum a galériu


Meštiansky dom v Prievidzi. Snímka zdroj: codnes.sk


Prievidza chce v časti zrekonštruovaného Meštianskeho domu na Námestí slobody zriadiť Mestské múzeum a galériu Imricha Vysočana. Svojím zámerom chce prispieť k zachovaniu identity, rozvoja kultúry a starostlivosti o kultúrne dedičstvo hornej Nitry a Prievidze.


Na vybavenie muzeálnych priestorov a galérie bude žiadať i dotáciu, rozhodli o tom na svojom rokovaní v pondelok tamojší mestskí poslanci.       

"Účelom tohto projektu je získanie investície na zariadenie a vybavenie Meštianskeho domu, v ktorom chceme zriadiť Múzeum a galériu Imricha Vysočana. Chceme nakúpiť nábytok, ozvučenie, osvetlenie, počítačovú techniku," načrtol Ivan Benca, vedúci referátu pre projekty a investície Mestského úradu v Prievidzi.       

Celková výška investície podľa neho predstavuje 75.601 eur, dotáciu žiada mesto vo výške 50.000 eur a 25.000 eur chce investovať zo svojich zdrojov. "Financie na tento účel budeme žiadať od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Či sme boli so žiadosťou úspešní, sa dozvieme do dvoch alebo troch mesiacov," dodal.       

Objekt Meštianskeho domu bol v zlom technickom stave a značne poškodený vlhkosťou. Súčasťou stavebných prác bola výmena celej nosnej konštrukcie krovu, ako aj sanácia objektu. Rekonštrukcia a adaptácia pamiatky bola zameraná aj na revitalizáciu dvorovej časti s dôrazom na jej úžitkovo-rekreačnú funkciu vrátane prístupovej komunikácie. Práce zahŕňali i obnovu architektonických, výtvarných, umelecko-remeselných a remeselných detailov, omietkových vrstiev. Do rekonštrukcie investovalo mesto viac ako 1,4 milióna eur.     

"Všetky prízemné priestory už máme obsadené, nájomcovia si zariaďujú svoje prevádzky a uskutočňuje sa i schvaľovacie konanie s pamiatkovým úradom, ktorý sa vyjadruje k interiérom, aby to zodpovedalo účelu tejto historickej budovy," priblížil konateľ Správy majetku mesta Prievidza Ján Martiček. Prízemné priestory získali do nájmu hlavne živnostníci, s prevádzkou by mali začať v najbližších mesiacoch.       

Nadzemné priestory budú slúžiť kultúrno-spoločenskému účelu, teda múzeu. Samospráva pôvodne chcela priestory za symbolickú cenu prenajať Hornonitrianskemu múzeu v Prievidzi, ktoré tam mohlo zriadiť časť svojej expozície. S Trenčianskym samosprávnym krajom, ktorý je zriaďovateľom múzea, sa však nedohodla.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2017
Požičať si zelený bicykel môže verejnosť už aj cez sms
Požičať si zelený bicykel v Prievidzi môže verejnosť po novom aj cez sms. Po osobnom zaplatení poplatku za použitie bicykla v kancelárii občianskeho združenia (OZ) a cez smartfón ide o ďalšiu možnosť, ako môžu záujemcovia využiť služby Zeleného bicykla, ktorý v Prievidzi funguje od minulého roka.
viac
03.03.2020
Prievidza získala nenávratný finančný príspevok na vybudovanie detských jaslí
Mesto Prievidza získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) na realizáciu projektu s názvom „Vybudovanie detských jaslí v meste Prievidza“.
viac
22.12.2020
Prievidzu chcú vykurovať biomasou a banskými vodami
Vykurovanie Prievidze po roku 2023 majú zabezpečiť banské vody, biomasa či zemný plyn. O novom zdroji vykurovania, ktorý má zabezpečiť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) po ukončení všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ), rozhodli mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní.
viac
08.02.2021
V Trnave začína vznikať kreatívne centrum
Trnavská župa vyhlásila verejné obstarávanie na stavebné práce s odhadovaným nákladom vyše 4,7 milióna eur bez DPH a trvaním 17 mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %