Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.07.2020 02:40

Mesto chce z karanténneho strediska vytvoriť kontaktný bod


Snímka zdroj: (novezamky.sk).


Mesto Nové Zámky plánuje zriadiť z karanténneho strediska na Sihoti terénny kontaktný bod pre občanov bez prístrešia.


„Máme ambíciu naďalej ponúkať občanom bez domova možnosť hygieny, výmeny oblečenia, drobného občerstvenia, ako aj sociálne poradenstvo. Preto sa mesto uchádza o finančnú podporu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na dotáciu regionálneho rozvoja subjektov územnej samosprávy,“ skonštatovala Denisa Felixová, vedúca odboru sociálnych vecí a školstva mestského úradu.

Krízové kontaktné centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova zriadilo mesto v apríli tohto roka v čase mimoriadnej situácie vyvolanej pandémiou nového koronavírusu v areáli bývalého hotela Šport. V lokalite, kde sa ľudia bez prístrešia aj predtým zdržiavali, postavili začiatkom mája príslušníci Ozbrojených síl SR dva veľké stany. Na Sihoti tak našlo útočisko približne 40 ľudí bez domova. Podľa Felixovej bol o služby krízového centra veľký záujem. „Prví návštevníci čakali v rade už pred otvorením, niektorí tu strávili aj väčšinu dňa a pomáhali pri údržbe okolia centra,“ povedala.

Krízové centrum mesto zriadilo a prevádzkuje v spolupráci s  Komunitným centrom Kompas, o.z., s ďalšími šiestimi mimovládnymi organizáciami a najmä s dobrovoľníkmi. Na prevádzke centra sa bezodplatným zapožičaním mobiliáru a inými službami podieľa aj mestská príspevková organizácia Novovital. Súkromná spoločnosť poskytla odkázaným ľuďom bezodplatne počas šiestich týždňov spolu 1800 obedov. Podľa názoru zástupcov mesta je takáto forma spolupráce inovatívna a na Slovensku málo vídaná a samospráva by v nej chcela pokračovať aj v budúcnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.03.2020
O podpore projektov z participatívneho rozpočtu rozhodne verejnosť
Novozámocká radnica v týchto dňoch spustila verejné hlasovanie o projektoch, ktoré mesto podporí z participatívneho rozpočtu. Celkovo je v ňom vyčlenených 20 000 eur. O podporu sa uchádza 12 projektov.
viac
29.04.2020
Mesto zriadilo krízové a karanténne centrum pre ľudí bez domova
Mesto Nové Zámky zriadilo krízové centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova. Mesto im zabezpečilo prístup k zdravotnej starostlivosti, testovanie na nový koronavírus a v prípade nutnosti aj pobyt v karanténe.
viac
12.05.2020
Mesto Medzev začalo s rekonštrukciou zdravotného strediska
Mesto Medzev začalo s komplexnou rekonštrukciou zdravotného strediska na Kováčskej ulici, vzniknúť má z neho centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Informoval o tom primátor Matej Smorada.
viac
20.11.2023
V Dubnici nad Váhom v stredu otvoria krízové centrum pre ľudí bez domova
Dubnická samospráva otvorí v stredu (22. 11.) krízové centrum pre obyvateľov mesta bez prístrešia. Informovala o tom Alena Masárová zo sociálneho oddelenia dubnickej radnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %