Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.08.2022 03:20

Mesto chce zrekonštruovať historický železiarsky hámor


Národná kultúrna pamiatka Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Krompachy chce kompletne zrekonštruovať historickú budovu - železiarsky hámor v časti Stará Maša.


Samospráva vyhlásila verejné obstarávanie na zhotoviteľa, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, práce na jej obnove potrvajú 20 mesiacov. Potvrdila to primátorka Krompách Iveta Rušinová s tým, že začiatok prác predpokladajú po kontrole verejného obstarávania koncom tohto roka.

Náklady na obnovu budovy, ktorá je jedinou technickou pamiatkou na území mesta, odhadujú na 745 000 eur. Samospráva získala na projekt dotáciu z fondov Európskej únie v rámci programu Obnovme si svoj dom vo výške približne 590 000 eur, zvyšok bude financovať z vlastného rozpočtu.

"Krompachy boli v minulosti hutníckym a baníckym mestom, niekedy tu bola veľká železiareň, najväčšia v rámci Uhorska, zamestnávala 10 000 ľudí. Počas veľkej hospodárskej krízy a po krompašskej vzbure došlo k demontáži železiarne, stroje sa odviezli do Čiech a tu neostalo nič len budovy, ktoré schátrali alebo sa zbúrali," objasnila primátorka. Nejde podľa nej o veľký objekt, jeho obnova však bude náročná. Železiarsky hámor, ktorý  postavili v polovici 19. storočia, je pozostatkom bývalých železiarní. Mesto sa rozhodlo budovu zrekonštruovať, aby zachránilo pamiatku na časy jeho rozkvetu.

Samospráva už viackrát chátrajúcu budovu opravovala aj s pomocou viacerých menších dotácií. Primátorka predpokladá, že vďaka poslednému príspevku sa podarí pamiatku zrekonštruovať komplexne. "Pred časom sme už obnovili strechu a okná. Po úplnej obnove, vrátane terénnych úprav a vstupu, tam chceme vybudovať múzeum hutníctva. Je plán zrevitalizovať park, súčasťou areálu má byť aj elektrárenský vodný náhon, pretože vedľa je jedna z najstarších vodných elektrární na Slovensku, ktorá je taktiež národnou kultúrnou pamiatkou a ešte stále funguje," doplnila Rušinová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Radnica začala s rekonštrukciou ciest a chodníkov
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa s príchodom jarného počasia púšťa do rekonštrukcie ciest a chodníkov. Nový asfalt dostanú tisícky metrov komunikácií v centre mesta aj v mestských častiach.
viac
18.01.2021
Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur.
viac
25.08.2022
Mesto získalo dotáciu na obnovu chodníkov na Farskej lúke
Samospráva Fiľakova uspela so svojou žiadosťou o dotáciu na komplexnú obnovu všetkých existujúcich chodníkov medzi bytovými domami na Farskej lúke a v časti Daxnerovej ulice.
viac
21.09.2022
Telocvičňu v spoločensko-športovom centre obnovili za pol milióna eur
Telocvičňu v spoločensko-športovom centre v Kežmarku obnovili za viac ako pol milióna eur, nedávno ju slávnostne otvorili pre verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %