Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.02.2022 08:00

Mesto Detva naďalej odmieta ťažbu zlata pod Poľanou


Ilustračná snímka.


Lokalita je v územnom pláne mesta vyčlenená na rekreačné účely, potvrdil hovorca mesta Milan Suja.


Samospráva žiada Hlavný banský úrad v Banskej Štiavnici, aby potvrdil rozhodnutie o zastavení určenia dobývacieho priestoru. Ten sa vecou zaoberá po tom, čo jeho rozhodnutie koncom minulého roka zrušil Najvyšší správny súd (NSS) SR.

Spoločnosť, ktorá chce pod Poľanou ťažiť, iniciovala dve súdne konania. Upozornili na to odborári OZ KOVO Podpolianske strojárne, ktorí pôsobia v strojárskej fabrike PPS Group, Detva.

NSS SR následne vlani v októbri zrušil rozhodnutie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici z roku 2017, ktorým zastavil konanie o určenie dobývacieho priestoru Detva – Biely vrch a vec mu vrátil na ďalšie konanie.

Hlavný banský úrad v stanovisku pripomenul, že výsledkom konania o určenie dobývacieho priestoru je len územné rozhodnutie, na základe ktorého nie je možné začať dobývať žiadne výhradné ložisko. „Samotné určenie priestoru ešte neznamená, že konkrétne ložisko sa vôbec niekedy bude dobývať,“ informoval úrad. Ozrejmil, že po prípadnom určení dobývacieho priestoru by musela spoločnosť žiadať o povolenie banskej činnosti.

Spoločnosť tiež na Krajskom súde v Bratislave napadla rozhodnutie ministra životného prostredia SR z roku 2019, ktorým sa potvrdilo predchádzajúce rozhodnutie envirorezortu o zrušení prieskumného územia Detva. Krajský súd v Bratislave v októbri minulého roka rozhodnutie ministerstva zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie. Štátny tajomník rezortu Juraj Smatana potvrdil, že ministerstvo proti rozsudku podalo kasačnú sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Smatana tiež upozornil, že ťažba vzácnych kovov má na Slovensku stáročnú tradíciu, je však iba ťažko zlučiteľná so záujmami ochrany prírody. „Prípadné umožnenie ťažby zlata na Podpoľaní by znamenalo, že ekonomické záujmy prevážili nad záujmami životného prostredia a nad záujmami miestnych obyvateľov,“ podotkol s tým, že envirorezort určuje len prieskumné územie. „Je to licencia, ktorá vo vymedzenom priestore umožňuje držiteľovi vykonávať len geologické práce, ktoré nie je možné v žiadnom prípade považovať za ťažbu nerastov,“ doplnil Smatana.

Ťažbu zlata pod Poľanou kritizujú aj odborári, ktorí ju vnímajú ako ohrozenie a dlhodobo proti nej bojujú. „Strojársky priemysel, ktorý je v našom regióne dominantný, nie je bez akýchkoľvek pochybností kompatibilný s činnosťou v oblasti baníctva a ťažby,“ tvrdia odborári. „Projekt povrchovej bane s rozmermi 700 metrov krát 800 metrov a hĺbkou 250 metrov, z ktorej má byť podľa návrhu vyťažených 140 200 ton rudy, závažným a nenapraviteľným spôsobom znehodnotí a zdevastuje životné prostredie v našom regióne.“

Samospráva v tejto súvislosti nevylúčila protesty. „V prípade, že to bude potrebné, tak sme pripravení opäť vyjadriť svoj nesúhlas aj protestnými zhromaždeniami,“ uzavrel Suja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2021
Detva nesúhlasí, aby boli lúky Poľany v zozname území európskeho významu
Mesto Detva nesúhlasí s návrhom Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré chce lúky Poľany zaradiť do národného zoznamu území európskeho významu. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré samospráva zverejnila na svojej oficiálnej webstránke.
viac
12.02.2022
Ťažbu zlata pod Poľanou v Detve kraj odmieta
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ťažbu zlata pod Poľanou v Detve odmieta. Pre TASR to v piatok uviedla hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
14.09.2022
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v blízkosti ich príbytkov. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Detve.
viac
30.05.2023
Tradičná chuť Podpoľania prinesie prípravu jedál i regionálne produkty
Súťažná príprava jedál i prezentácia miestnych produktov budú súčasťou víkendového podujatia Tradičná chuť Podpoľania v Detve. Povedal to primátor Branislav Baran s tým, že je to 10. ročník akcie a pripravujú ho na detvianskom prírodnom amfiteátri.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %