Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.08.2021 08:25

Mesto Dudince pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy


Ilustračná snímka - retenčné nádrže na dažďovú vodu.


Mesto Dudince v Krupinskom okrese pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva plánuje nákup komunálnej techniky. Uviedla to Monika Sliacka z tamojšieho mestského úradu.


Ako dodala, bude to zametací elektromobil a osadenie retenčnej nádrže na dažďovú vodu, ktorá bude napojená na závlahový systém na futbalovom štadióne.

„Po meste sme vysadili dokopy 230 nových stromčekov, v centre mesta sa nachádza aj verejne prístupná stanica pre nabíjanie elektromobilov,“ zhrnula s tým, že sa zapojila aj tamojšia základná škola. „Vybudovali si dažďovú záhradu vytvorením klimatických prvkov v areáli školy,“ poznamenala.

Najnovšiu správu o hodnotení vplyvov globálneho otepľovania zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC). Vyplýva z nej, že priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia, čo je o desať rokov skôr, ako uvádzali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo. Ministerstvo životného prostredia v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP). Pracuje aj na zákone o klíme, ktorý má Slovensku pomôcť zbaviť sa emisií spôsobujúcich globálne otepľovanie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Medzinárodná konferencia - Ochrana vodných zdrojov 2O19
Voda je jedinečný a nenahraditeľný prírodný zdroj, ktorý vyžaduje našu ochranu aj v súvislosti s náročnými výzvami súvisiacimi s dopadmi zmeny klímy. Táto myšlienka dominovala v prezentáciách a diskusiách počas medzinárodnej konferencie Ochrana vodných zdrojov 2019
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
20.08.2021
Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy
Mesto Zvolen pripravuje opatrenia na zmiernenie zmeny klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva buduje dažďové záhrady a nové aleje stromov. Pre TASR to uviedol Branislav Mikšík z tlačového oddelenia mesta.
viac
13.09.2021
Kraj pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravuje opatrenia na zmiernenie zmien klímy. Keďže sa v uplynulých rokoch rýchlo globálne otepľuje, samospráva túto problematiku rieši napríklad aj pri revitalizačných projektoch na obnovu budov vo svojom vlastníctve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %