Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.03.2021 01:30

Mesto Handlová získalo po rokoch do nájmu Handpark


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Handlová získalo od rímskokatolíckej cirkvi do nájmu park pri nemocnici, ktorý je známy ako Handpark. O plochu sa snažilo niekoľko rokov, do budúcna ho plánuje zveľadiť. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


Mesto si na dobu neurčitú prenajalo plochu o celkovej výmere 21 216 štvorcových metrov, keďže časť pozemkov užíva nemocnica. „Účelom nájmu je prevádzkovanie mestského parku v prospech občanov mesta. Samospráva sa zaviazala znášať náklady na údržbu parku v celom rozsahu, predovšetkým zabezpečiť čistotu a poriadok v parku, zabezpečiť na vlastné náklady pravidelnú údržbu a starostlivosť o verejnú zeleň,” ozrejmila Paulínyová.

Podľa zmluvy je mesto oprávnené revitalizovať park v prospech občanov, najmä budovať priestor na šport, oddych a stretnutia. „Handpark má veľký potenciál pre športové a oddychové vyžitie našich mladších aj starších obyvateľov a my veríme, že si tento náš vzácny zelený majetok budeme zveľaďovať a chrániť,” skonštatoval zástupca primátorky Radoslav Iždinský.

Zmluvné strany sa dohodli, že mesto zaplatí za užívanie parku ročné nájomné 464 eur, čo je výška dane, ktorú platila rímskokatolícka cirkev. „Po dlhých rokoch sa tak podarilo inštitucionalizovať spoluprácu mesta a cirkvi, ktorá bola aj v minulosti korektná, avšak bez zmluvného rámca,” dodala Paulínyová.

História parku siaha na začiatok 70. rokov minulého storočia, keď bol nad nemocnicou zrušený cintorín a na jeho ploche po exhumácii tiel vznikla oddychová zóna s fontánou. V roku 1993 v rámci reštitúcií získala viac ako 23 000 štvorcových metrov parku cirkev, časť z neho zostalo vo vlastníctve mesta a malá plocha patrí Slovenskému pozemkovému fondu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Mesto hľadá spôsoby a financie, ako zlepšiť starostlivosť o zeleň
Výdavky na údržbu zelene v Nitre by sa mali zvýšiť. Myslí si to viceprimátor Ján Vančo, podľa ktorého radnica vynakladá na tento účel príliš málo. Podľa jeho slov patria výdavky na zeleň v Nitre v porovnaní s ostatnými krajskými mestami k najnižším.
viac
09.12.2019
Mesto využije počas zimnej údržby v centre ekologickejší posyp
Mesto Handlová využije pri zabezpečovaní zimnej údržby na priestranstvách v centrálnej zóne ekologickejší posyp. Opatrením sleduje i ochranu životného prostredia, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
03.11.2020
Žarnovica hľadá nové vedenie mestského podniku služieb
Mesto Žarnovica vyhlásilo prijímací pohovor na obsadenie funkcie konateľa mestského podniku služieb. Doterajší konateľ spoločnosti sa vzdal funkcie z osobných dôvodov.
viac
04.11.2023
Mesto Zvolen vyhlási súťaž na údržbu verejnej zelene na roky 2024 až 2027
Mesto Zvolen vyhlási verejné obstarávanie na údržbu mestskej verejnej zelene na roky 2024 až 2027 za viac ako milión eur. Rozhodli o tom zvolenskí mestskí poslanci na októbrovom rokovaní mestského zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %