Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.02.2020 10:05

Mesto Humenné zvažuje odkúpiť väčšinový podiel HES


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Humenné zvažuje odkúpenie väčšinového podielu Humenskej energetickej spoločnosti (HES). Zmluva s HES zaručujúca distribúciu tepla končí v decembri tohto roka, odkúpenie jej 67-percentného podielu by z mesta urobilo jediného vlastníka spoločnosti.


Umožnilo by to tiež ukončenie súdneho sporu, ktorý momentálne vedie väčšinový vlastník s mestom. Ide v ňom o viac ako dva milióny eur. Na stredajšom (12. 2.) rokovaní mestského zastupiteľstva to povedal primátor mesta Miloš Meričko.      

Ako sa Meričko vyjadril, alternatív, ako zabezpečiť dodávku tepla po ukončení zmluvy s HES v decembri tohto roka, je niekoľko. S návrhom, aby mesto odkúpilo 18 percent a stalo sa tak vlastníkom 51 percent v spoločnosti, mesto nesúhlasí. Pri alternatíve odkúpenia všetkých 67 percent podielu sa však mesto nestotožňuje so sumou jedného milióna eur, za ktorú je ich vlastník, spoločnosť Chemes, ochotný vzdať sa svojho pôsobenia v HES. „Navrhli sme sumu 600 000 eur našim spoločníkom,” uviedol primátor s tým, že uvedená suma je približná. Má predstavovať dve tretiny nákladov, ktoré HES do mestských teplovodných potrubí investovala. Keďže protistrana nesúhlasila, v súčasnosti ponuka mesta predstavuje 750 000 eur. Rokovania o tejto možnosti majú byť ukončené v najbližších týždňoch. „Potrebujeme to rozlúsknuť čím skôr, aby sme mali ešte čas a priestor na to, aby sme vytvorili vlastnú spoločnosť, ktorá bude distribútorom tepla od začiatku budúceho roka,” vyslovil Meričko poslednú alternatívu, ktorú samospráva v súvislosti so zabezpečením dodávok tepla zvažuje. Táto však ukončenie súdneho konania nevyrieši.      

Podľa Meričkových slov má súdny spor mesta a spoločnosti Chemes pozostávať z dvoch častí. „Prvá a rizikovejšia je to, že nájomné mesto kedysi neúčtovalo podľa zmluvy, ale podľa posledného dodatku, myslím, že z roku 2010, keď sa ešte investovalo do našich potrubí,” vysvetlil s tým, že okrem toho žiada výrobca tepla a väčšinový vlastník HES od mesta aj jeden milión eur za nadnormatívne straty pri dodávke tepla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
Spravodlivosť v područí mocných?
To, že ten istý senát, na tom istom súde argumentuje v tej istej veci dvakrát rozdielne narúša princíp právnej istoty, garantovaný Ústavou SR, uvádza v liste redakcii ON primátorka Prievidze a zároveň poslankyňa NR SR Katarína Macháčková. Uverejňujeme ho v plnom znení.
viac
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
28.09.2017
Mesto chce v boji o miliónové pozemky požiadať o pomoc aj NR SR
Mesto Vysoké Tatry sa chce v boji o dôležité pozemky, na ktorých stojí napríklad Mestský úrad v Starom Smokovci, park, parkoviská, chátrajúci amfiteáter či iné nehnuteľnosti, obrátiť aj na Národnú radu (NR) SR a vládu SR so žiadosťou o pomoc pri riešení tejto situácie.
viac
26.06.2020
Humenné výzve Envirofondu o vrátenie dotácie 160 000 eur nevyhovie
Mesto Humenné nevráti Envirofondu dotáciu 160 000 eur za projekt odkanalizovania Brestovskej ulice spred piatich rokov. V stredu (24. 6.) o tom rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Uznesenie predloží primátor Miloš Meričko Envirofondu, ktorý už avizoval, že vec bude riešiť súdnou cestou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %