Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.08.2019 10:10

Mesto Ilava pozýva v piatok a sobotu na tradičný Bartolomejský jarmok


Ilustračný výrez plagátu


Dvojdňové podujatie plné hudobných, tanečných a folklórnych vystúpení sa koná aj vďaka finančným prostriedkom z Participatívneho-komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja.


Tradičný Bartolomejský jarmok v Ilave je oslavou konca leta, bohatej úrody a  Sv. Bartolomeja, na ktorého sviatok jarmok pripadá.

Bartolomejský jarmok sa koná vždy koncom augusta v centre Ilavy, mesta na strednom Považí.

História jarmokov v Ilave, má dávnu tradíciu siahajúcu až do 15. storočia. Ilava dostala viacero privilégií o vykonávaní jarmokov. Najstaršie získala v roku 1430 od kráľa Žigmunda. Na jarmoku dominujú výrobky remeselníckeho charakteru od hrnčiarov, kováčov, čipkárov, medovnikárov, rezbárov, predavačov slamených výrobkov, drotárov, šperkárov. Atraktívnosť jarmoku umocňuje kultúrny program s vystúpením hudobných, tanečných a divadelných súborov, folklórnych skupín, dychovej hudby.

Autor: Zdroj: slovakia.travel


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
Koniec leta oslávia Bartolomejským jarmokom
Aj tento rok sa bude od 19. - 20. augusta konať v Ilave tradičný Bartolomejský jarmok. Výrobky ľudových remeselníkov, stánky s občerstvením, stretnutia s priateľmi, kultúrny program, kolotoče a mnoho iného neodmysliteľne patrí k pravému jarmoku.
viac
18.06.2019
Na Tradičný pravniansky jarmok opäť vypravia aj vlaky
V sobotu 22. júna 2019 vypravia ŽSR a Prievidzský parostrojný spolok mimoriadne vlakové spojenia z Prievidze do Nitrianskeho Pravna a späť pre všetkých, ktorí sa chcú prísť pozrieť na Tradičný pravniansky jarmok.
viac
04.08.2022
Do mesta sa vráti Banícky jarmok
Tradičný Banícky jarmok sa v septembri po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu vráti do Prievidze.
viac
02.09.2022
Tradičný trnavský jarmok sa vracia k tradíciám
Tohtoročný Tradičný trnavský jarmok bude mať inú podobu ako jeho predchodcovia. Odkláňa sa od komercie a hlási príklon k ľudovým remeslám a tradíciám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %