Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.02.2017 01:32

Mesto Kežmarok pokročilo pri vytváraní Smart city


Snímka zdroj: (msú).


Ďalšie stretnutie venované problematike Smart city v Kežmarku sa uskutočnilo v utorok 14. februára. Ako konštatovali odborníci z Českej republiky, v mnohých ohľadoch Kežmarok už smart mestom je. Zároveň sa zhodli, že koncepcia inteligentného mesta by mala byť pre mesto vytvorená do konca marca.


Odborníci spolu s vedúcimi jednotlivých oddelení mestského úradu a riaditeľmi príspevkových organizácií hovorili o plánovaní dopravy, parkovacom systéme, zvoze odpadu, čistej mobilite a turistke. Nechýbala téma tepelného hospodárstva, komunikačných sietí či dátových centier.

"Naším cieľom je, aby sme všetky oblasti života v Kežmarku zosúladili do smart, teda inteligentného celku, ktorý bude občanom zjednodušovať život s dôrazom na využitie najnovších technológií," povedal primátor Kežmarku Ján Ferenčák, ktorý sa na stretnutí zaujímal o všetky aspekty ponúkaných možností rozvoja.

Niektoré návrhy riešení na zlepšenie fungovania mesta, ktoré priblížili odborníci sú už v Kežmarku realitou. V meste funguje jednotná ekonomika, školy sú zateplené, verejné osvetlenie vymenené, vypracovaný je i akčný plán okresu Kežmarok.      

Pripravovaná koncepcia Smart city je zameraná na využitie finančných prostriedkov od štátu alebo EÚ. Snaží sa zefektívniť fungovanie mesta, zvyšovať kvalitu života občanov a zatraktívniť ho pre príchod nových turistov. "Smart plán je v štádiu príprav, finálnu koncepciu smerujeme na koniec marca. Na rokovanie sme prišli so zoznamom projektov, s ktorými ďalej pracujeme. Dôležitá je pre nás diskusia. Takto môžeme spracovať lepšiu koncepciu, ktorá bude pre mesto ekonomicky výhodná," uzavrel odborník na informačné a komunikačné technológie Ondřej Hofmánek.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Kežmarok sa chce stať smart city
Mesto Kežmarok sa chce postupne v horizonte niekoľkých rokov stať Smart City, čiže inteligentným mestom. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák chce vybudovať moderné a dynamické mesto.
viac
22.05.2017
Na konferencii Metro ON LINE predstaví Atos víziu miest budúcnosti
Inteligentné mestá sa týkajú aj Slovenska. Spoločnosť Atos, líder v oblasti digitálnej transformácie, na konferencii Metro ON Line, ktorá sa koná od 24. do 26. mája, predstaví možnosti ako aj v bežných slovenských podmienkach vybudovať „smart city“.
viac
14.11.2017
Nitra hľadá zdroje na financovanie projektov Smart City
Mesto Nitra hľadá zdroje na implementáciu projektu Smart City. Vedenie mesta sa stretlo so zástupcami Európskej investičnej banky, prostredníctvom ktorej plánuje časť projektov financovať.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %