Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.12.2021 09:30

Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom viac ako 265 miliónov eur


Magistrát mesta Košice.


Mesto Košice bude v roku 2022 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 265 miliónov eur. Vo štvrtok ho schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ). Ako potvrdil primátor Jaroslav Polaček, rozpočet je vyrovnaný.


Označil ho za investičný projekt, v rámci ktorého našli kompromis s poslaneckými zmenami. Podľa jeho slov neboli výrazné. "Budeme stavať, opravovať. Cesty, ktoré budeme robiť, budú naozaj v obrovskom merítku. Športovísk, ktoré ideme opravovať, je niekoľko. Tento rozpočet považujem za obrovské víťazstvo," povedal. MČ si celkovo rozdelia viac ako 14 miliónov eur.

Najviac peňazí z rozpočtu je vyčlenených na vzdelávanie. Kým bežné výdavky predstavujú približne 93,5 milióna eur, kapitálové výdavky dosahujú necelé tri milióny eur.

Do dopravy pôjde celkovo približne 54 miliónov eur. Takmer polovica je určená pre Dopravný podnik mesta Košice na prevádzku MHD. Mesto okrem iného plánuje aj opravy hlavných dopravných komunikácií ako Trieda KVP, Čermeľská cesta, Jaltská, Lomonosovova, Pražská, Americká trieda, Turgenevova, Petzvalova, Hronská, Obrancov mieru, Magnezitárska a Mliečna ulica.

Do oblasti kultúry a športu chce v rámci kapitálových výdavkov mesto investovať zhruba 6,7 milióna eur. V rámci tohto programu sú peniaze určené napríklad na rekonštrukciu a modernizáciu chovných zariadení a detských zón v zoo, či na prekrytie vodnopólového bazéna kúpaliska Červená hviezda. Na ZŠ Novomeského má vzniknúť nafukovacia hala a na ZŠ Starozagorská má pribudnúť atletický ovál. Poslanci tiež rozhodli o presune sumy 240 000 eur z rezervného fondu na spolufinancovanie zastrešenia ľadovej plochy Športovo – zábavného areálu v mestskej časti (MČ) Juh.

V budúcoročnom rozpočte je zapracovaný aj predpokladaný príjem z eurofondov vo výške necelých 18 miliónov eur. Mesto bude môcť z týchto zdrojov čerpať peniaze na projektovú dokumentáciu pre ďalšiu časť Modernizácie električkových tratí, rekonštrukciu Slaneckej cesty a príslušných stavieb, modernizáciu zastávok MHD, cyklochodníky, ako aj rekonštrukciu a modernizáciu škôl a školských zariadení vrátane odborných učební.

Východiskom pre spracovanie rozpočtu bol Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja mesta Košice a jeho funkčnej oblasti 2022 – 2027 a Akčný plán rozvoja mesta Košice 2022 - 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2021
Radnica chce v budúcom roku investovať do rozvoja mesta 20 miliónov eur
Do rozvoja mesta chce trenčianska radnica v budúcom roku investovať takmer 20 miliónov eur. Pôjde o peniaze z európskych fondov, rozpočtu mesta a štátneho rozpočtu.
viac
15.12.2021
Rozpočet mesta Lučenec na rok 2022 bude vo výške takmer 33 miliónov eur
Poslanci mesta Lučenec na pondelňajšom (13. 12.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili vyrovnaný mestský rozpočet na budúci rok vo výške takmer 33 miliónov eur.
viac
16.12.2021
Ak sa ceny komodít neustália, mesto bude "škrtať" investície
Rozpočet mesta Humenné na rok 2022 vo výške takmer 30,3 milióna eur môže ovplyvniť vývoj cien energetických komodít.
viac
17.12.2021
Ružinov bude budúci rok hospodáriť s vyše 65,6 mil. eur
Bratislavský Ružinov bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom viac ako 65,6 milióna eur. Rozhodli o tom poslanci na decembrovom rokovaní miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %