Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.02.2020 02:10

Mesto Košice chce dopravné značenie zabezpečovať cez BPMK


Ilustračná snímka: (tasr).


Osadzovanie a údržba dopravného značenia ako aj inštalovanie dopravných značiek by sa mohli riadiť už novými pravidlami.


Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček predkladá na februárové rokovanie Mestského zastupiteľstva návrh na rozšírenie predmetu podnikania v zakladateľskej listine Bytového podniku mesta Košice (BPMK), s. r. o. Ak poslanci tento návrh schvália, dopravné značky a s nimi spojené práce by si mesto Košice zabezpečovalo vo vlastnej réžii prostredníctvom BPMK.

Mesto je správcom komunikácií. Okrem iného zabezpečuje po odsúhlasení krajským dopravným inšpektorátom aj osadzovanie, výmenu a opravy dopravného značenia vrátane realizácie nového dopravného značenia. Zároveň je zodpovedné za jeho udržiavanie s cieľom zabezpečiť bezpečnosť cestnej premávky.

Spomínané služby doteraz pre mesto vykonávali súkromné firmy, priemerné ročné náklady na tieto činnosti predstavovali takmer 250 000 eur. Nové vedenie mesta si po svojom nástupe do funkcie urobilo orientačné porovnávanie jednotkových cien, z ktorého vyplynulo, že v Košiciach sú vyššie ako vo väčšine iných miest na Slovensku vrátane Bratislavy. Aj to bol podľa riaditeľa magistrátu mesta Marcela Čopa jeden z dôvodov, prečo sa rozhodli obstarávať tieto služby s vlastnými kapacitami.

BPMK má na to dostatočné personálne kapacity

Cieľom predkladaného materiálu do zastupiteľstva je preto rozšírenie činnosti Bytového podniku mesta Košice o ďalší predmet podnikania, ktorým bude osadzovanie a údržba dopravného značenia a inštalovanie dopravných značiek. Keďže je tento druh podnikania voľnou živnosťou, na túto zmenu bude postačovať len ohlásenie do živnostenského registra.

„BPMK v súčasnosti disponuje dostatočnou personálnou kapacitou  pre realizáciu uvedenej činnosti, že má dlhodobé praktické skúsenosti v oblasti uskutočňovania stavieb a rôznych  stavebných prác, a že má záujem o vykonávanie tejto činnosti pre mesto. Keďže sme jediným spoločníkom BPMK, išlo by to priamym zadaním ako tzv. zákazka vo vlastnej réžii,“ dopĺňa Marcel Čop.   

Podľa primátora je cieľom obnova Správy mestských komunikácií

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka je táto zmena prvým krokom k tomu, aby mesto nielen ušetrilo, ale aj zlepšilo procesy v starostlivosti o svoje komunikácie.

„Pred voľbami som sľúbil, že mojim cieľom je obnovenie Správy mestských komunikácií, tak, aby cesty a chodníky mali akoby svojho pána. Chceme, aby mesto malo v budúcnosti vlastné stredisko alebo spoločnosť, ktorá by zabezpečovala všetky tieto činnosti. Aby sme sa k tomu dostali, musíme uskutočniť viaceré kroky, medzi ktoré patrí aj to, aby sme si sami mohli osadzovať dopravné značky. Sme presvedčení, že ak si to budeme robiť vo vlastnej réžii, môžeme na tom v porovnaní s rámcovými zmluvami uzavretými ešte v minulom volebnom období ušetriť nemalé finančné prostriedky. A tie financie, ktoré nám vďaka tomu zostanú, môžeme dať napríklad aj zlepšenie kvality ciest a chodníkov v meste,“ skonštatoval primátor.

Autor: (msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Prešovskí poslanci schválili 2,5 milióna eur na opravy komunikácií
V Prešove v tomto roku preinvestujú na údržbu a komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií zhruba 2,5 milióna eur. Pôvodný návrh predpokladal náklady v objeme 1,8 milióna eur. Niektorí poslanci navrhli ďalšie cesty a chodníky na opravy, čím sa zvýšili pôvodne plánované náklady o 700 000 eur.
viac
19.09.2017
Župné cesty podstúpili letnú údržbu za viac ako 1,3 mil. eur
V období od prvého apríla do konca júla tohto roku ozdravila počas letnej údržby Správa ciest TSK cesty druhej a tretej triedy. Z ciest sa odstránili okrem výtlkov i nerovnosti obmedzujúce plynulosť cestnej premávky.
viac
06.05.2020
Na košickej Furči rekonštruujú detské dopravné ihrisko
Rekonštrukcia detského dopravného ihriska v mestskej časti (MČ) Košice - Dargovských hrdinov za 130 000 eur speje do záverečnej fázy.
viac
12.06.2020
Revitalizáciu športového areálu chcú ukončiť do konca prázdnin
Práce na revitalizácii školského športového areálu v Záhorskej Bystrici by mali termínovo ukončiť tak, aby ho mohli žiaci i verejnosť využívať od začiatku nového školského roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %