Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
10.10.2017 07:00

Mesto Košice zverejnilo bezbariérovú mapu


Na snímke Dóm sv. Alžbety a Kaplnka sv. Michala v Košiciach.


Mapa bezbariérových trás a úprav mesta Košice 2017 je určená predovšetkým pre občanov so zdravotným postihnutím. Mapa je od 9. októbra zverejnená na internetovej stránke mesta.


„Chceme uľahčiť pohyb po našom meste obyvateľom a návštevníkom Košíc so zdravotným postihnutím, seniorom, rodičom s kočíkmi a všetkým, ktorí to potrebujú. Umožniť im, aby si mohli dopredu naplánovať takú trasu, na ktorej nebudú žiadne alebo minimálne bariéry. Ponúkame im informácie, ktoré im pomôžu zvoliť si optimálnu trasu presunu z jedného bodu do druhého, i jeho spôsob, to znamená, či budú potrebovať pri presune do cieľa asistenciu inej osoby. Bezbariérová mapa je zatiaľ zverejnená v pilotnej verzii so statickým zobrazením informácií. Pripravujeme aj ich dynamické zobrazenie v geografickom informačnom systéme GISPLAN mesta Košice," hovorí viceprimátor a predseda Komisie debarierizácie mesta Košice Martin Petruško.

Mapa bezbariérových trás a úprav mesta Košice 2017 je rozčlenená na 19 častí. Konkrétne územie je možné zväčšiť kliknutím na príslušný obdĺžnik výkresu. Zväčšené územie je uložené vo formáte PDF. K mape je pripojená legenda, ktorá prehľadným spôsobom pomôže užívateľom zorientovať sa v zobrazených informáciách. Legenda obsahuje popis trás, križovatiek a priechodov pre chodcov, schodov, nájazdov a výťahov pre imobilných, budovy a vstupy do budov, parkoviská a zastávky MHD, ako aj ďalšie objekty. 

Na výkresoch mapy č. 5, 6, 8, 9, 11, 12 a na celej mape sú vyznačené úseky s prebiehajúcimi stavebnými prácami v rámci modernizácie električkových tratí, v dôsledku ktorých sú obmedzené a dočasne riešené možnosti pohybu osôb, napríklad na Triede SNP alebo na Komenského ulici.

Celkovo mapa obsahuje vyše 1 370 000 prvkov. Rozloha územia, spracovaného na tejto mape, je 86 km² a jej spracovateľ musel prejsť viac ako 1 200 kilometrov. Terénne práce na príprave mapy trvali 313 hodín a kancelárske práce až 1 146 hodín.

Mapa bezbariérových trás a úprav mesta Košice je dostupná na: http://www.kosice.sk/static/up_mbb.htm

Autor: (Linda ŠNAJDÁROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2017
Kraj otvorí letnú sezónu zavedením cykloautobusov
Cyklisti môžu po novom v Trenčianskom samosprávnom kraji využiť na presun aj dva cykloautobusy. Jazdiť budú celú letnú sezónu po trasách, ktoré si verejnosť sama zvolila verejným hlasovaním. Oficiálne začínajú jazdiť od začiatku júna, vyskúšať ich však môžete už v sobotu 27. mája.
viac
01.09.2017
Mesto pozýva na Deň mestských podnikov
Mesto Košice, mestské podniky a organizácie pozývajú na DEŇ MESTSKÝCH PODNIKOV. Uskutoční sa v nedeľu 3. septembra 2017 so začiatkom o 13:30 hod., v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Pre návštevníkov je pripravený pestrý a atraktívny program, určený pre malých i veľkých.
viac
05.01.2018
Židovské Košice priblížia sprievodcovia na potulkách mestom
Židovské pamiatky i osobnosti židovského pôvodu z Košíc a ich životné osudy priblížia sprievodcovské víkendové Potulky mestom Košice, prvé v tomto roku.
viac
05.03.2021
Mestská veža bude prístupnejšia pre sluchovo a zrakovo znevýhodnených
Dominanta Trnavy, takmer 60 metrov vysoká mestská veža na Trojičnom námestí sa stane dostupnejšou a zrozumiteľnejšou pre zrakovo a sluchovo znevýhodnených návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %