Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.04.2021 04:00

Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum


Snímka zdroj: (tasr).


V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.


Budova, ktorá podľa pamiatkového úradu vznikla v roku 1852, bola súčasťou veľkého hutníckeho komplexu v meste. V Krompachoch bola kedysi najväčšia železiareň v Uhorsku. Keďže budova dlhé roky chátrala a bola už v havarijnom stave, mesto sa po etapách pustilo do jej postupnej rekonštrukcie.

Samospráva tam preinvestovala približne 253 000 eur, ktoré pochádzajú z dotácie Ministerstva kultúry SR a z rozpočtu mesta. Doteraz na stavbe vybudovali nový krov, osadili strešnú krytinu a zrealizovali aj strop prvého nadzemného podlažia. Momentálne sa tam robia prípravné práce na osadenie nových okien a dverí. Ako doplnila primátorka, mesto sa bude i naďalej uchádzať o dotácie. Celková obnova tejto národnej kultúrnej pamiatky si vyžiada asi jeden milión eur.

Cieľom obnovy bude podľa radnice vytvorenie stálej expozície, ktorá bude prezentovať dejiny jednej z najvýznamnejších železiarní v regióne Spiša, ako aj Slovenska. Krompachy tak budú súčasťou Železnej cesty, ktorej úlohou je spájať miesta bývalej ťažby železných rúd, výroby a jej spracovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
03.11.2021
Obnovené pamiatky môžu súťažiť o Fénixa
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Ich majitelia sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Kultúrna pamiatka roka - Fénix. Informovali o tom z rezortu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %