Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
06.04.2021 04:00

Mesto Krompachy chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum


Snímka zdroj: (tasr).


V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum.


Budova, ktorá podľa pamiatkového úradu vznikla v roku 1852, bola súčasťou veľkého hutníckeho komplexu v meste. V Krompachoch bola kedysi najväčšia železiareň v Uhorsku. Keďže budova dlhé roky chátrala a bola už v havarijnom stave, mesto sa po etapách pustilo do jej postupnej rekonštrukcie.

Samospráva tam preinvestovala približne 253 000 eur, ktoré pochádzajú z dotácie Ministerstva kultúry SR a z rozpočtu mesta. Doteraz na stavbe vybudovali nový krov, osadili strešnú krytinu a zrealizovali aj strop prvého nadzemného podlažia. Momentálne sa tam robia prípravné práce na osadenie nových okien a dverí. Ako doplnila primátorka, mesto sa bude i naďalej uchádzať o dotácie. Celková obnova tejto národnej kultúrnej pamiatky si vyžiada asi jeden milión eur.

Cieľom obnovy bude podľa radnice vytvorenie stálej expozície, ktorá bude prezentovať dejiny jednej z najvýznamnejších železiarní v regióne Spiša, ako aj Slovenska. Krompachy tak budú súčasťou Železnej cesty, ktorej úlohou je spájať miesta bývalej ťažby železných rúd, výroby a jej spracovania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.12.2017
Sabinovská radnica v novom šate
V týchto dňoch boli úspešne ukončené práce na obnove fasády národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Mestského úradu v Sabinove na Námestí slobody č. 57.
viac
29.02.2020
Pod národnými kultúrnymi pamiatkami budú vysporiadané pozemky
Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa od novembra 2019 konajú pracovné stretnutia zástupcov Ministerstva kultúry SR, Lesov SR, š.p., Pamiatkového úradu SR, Združenia Zachráňme hrady so zástupcami MPRV SR.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %