Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.09.2019 12:15

Mesto Levice chce rekonštrukciou židovskej školy vytvoriť multifunkčný priestor


Bývalá židovská škola za synagógou v Leviciach. Snímka: (tasr)


Mesto Levice plánuje zrekonštruovať bývalú židovskú školu za synagógou v Leviciach. Financie na rekonštrukciu plánuje získať z Finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskeho finančného mechanizmu. Stavebné práce by mali byť ukončené do konca roka 2022.


„Bývalá židovská škola je súčasťou už zrekonštruovanej synagógy. Renováciou školy by sme získali kompletný multifunkčný priestor pre kultúrne aktivity v meste,“ uviedol primátor Levíc Ján Krtík.       

V zrekonštruovanom objekte židovskej školy plánuje mesto vytvoriť priestory pre základnú umeleckú školu, viacúčelové priestory pre umeleckú a rôznu záujmovú činnosť či vzdelávacie aktivity. Na druhom nadzemnom podlaží by mala byť škola prepojená so synagógou, ktorá má v súčasnosti na poschodí zriadené výstavné priestory. Tie by sa mali po rekonštrukcii židovskej školy rozšíriť aj do jej priestorov. Projekt uvažuje aj s vytvorením tvorivej dielne umeleckej remeselnej výroby, v ktorej by mohli vzniknúť priestory vhodné na výrobu umeleckých predmetov slúžiacich ako suveníry.           

Bývalá židovská škola v Leviciach sa stala národnou kultúrnou pamiatkou v roku 2015. Budova bola postavená v roku 1935, no židovská komunita si ju dlho neužila. V roku 1944 sa stala súčasťou židovského geta, po roku 1945 v nej sídlila učňovská škola. Po roku 1967 využívala priestory stredná ekonomická škola. Budova je dielom architekta Jacquesa Oblatta a je príkladom vyspelej funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Objekt sa zachoval vo vysokej miere v pôvodom architektonickom, dispozičnom a umelecko-remeselníckom riešení.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov
V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
27.07.2022
Rekonštrukcia židovskej školy za 1,2 milióna eur sa začala
Mesto Levice upozorňuje vodičov, že parkovisko za židovskou školou bude od stredy 27. júla uzavreté.
viac
09.03.2024
V bývalej židovskej škole vzniklo po rekonštrukcii Centrum tolerancie
Mesto Levice ukončilo rekonštrukciu bývalej židovskej školy. V objekte národnej kultúrnej pamiatky vzniklo Centrum tolerancie, vzdelávacie a prezentačné priestory, informovala Mária Mészárošová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Levice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %