Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.10.2022 10:35

Mesto má záujem odkúpiť kúriu Grünfeld s pozemkami za 800 000 eur


Smylovsko-Pálfiovská kúria Grünfeld. Snímka zdroj: (wikipedia.org).


Mesto Pezinok má záujem odkúpiť tzv. Smylovsko-Pálfiovskú kúriu Grünfeld za 800 000 eur. Vyplýva to z rozhodnutia októbrového mestského zastupiteľstva, ktoré schválilo kúpu nehnuteľnosti spolu s pozemkami z rezervného fondu.


Snahou mesta je zachovať kultúrno-spoločensko-historické hodnoty tejto kúrie. Kúpna cena je splatná k 31. decembru 2022.

"Chceme kúriu zachovať a prezentovať prostredníctvom nej historické hodnoty. Podľa štúdie využiteľnosti plánujeme optimálne využiť priľahlé plochy, poprípade vybudovať nové objekty v prospech obyvateľov Pezinka," uviedla pre TASR referentka komunikácie mestského úradu Daniela Malíková.

S ako prvými krokmi po odkúpení budovy sa počíta najmä so stabilizáciou objektu a vyčistením areálu. Sondážne práce totiž poukázali na to, že od roku 2006 prišlo k významnému poškodeniu a degradácii nosných prvkov objektu. Stav objektu si vyžiada viaceré dočasné statické zabezpečenia. Týkajú sa napríklad drevených trámových stropov, zrútenej časti klenby či deštrukcie krovu. Bude tiež potrebné zabezpečiť okenné a dverné otvory suterénu voči vode či odstrániť náletovú zeleň. Náklady sa odhadujú na 50.000 až 80.000 eur, sumu určí projektová dokumentácia.

Predpokladané náklady na obnovu objektu by mali byť minimálne desať miliónov eur. V rámci možnosti jej financovania sa počíta s vlastnými financiami mesta, investičným úverom, dotáciami alebo kombináciou týchto zdrojov.

Objekt mlyna a pivovaru, ktorý bol súčasťou rozsiahleho hospodárskeho komplexu známeho pod názvom Majer Grünfeld, predstavuje pôvodne kuriálne ranorenesančné sídlo. V prameňoch sa spomína už v roku 1522 ako kamenná kúria s mlynom a vinohradmi. Kúriu daroval za preukázané služby Jánovi Smylovi gróf Peter. Po vymretí rodu Smyl vystriedala viacerých majiteľov a napokon ju získali aj Pálfiovci.

Na majeri sa vystriedalo viacero nájomcov. Posledné údaje sú z roku 1827, keď za pivovar spolu s mlynom platil podľa zmluvy Ján Graner, a z roku 1846, keď v nej býval právny zástupca pálfiovských panstiev. Neskôr v druhej polovici 20. storočia objekt stratil svoju pôvodnú funkciu mlyna s pivovarom, slúžil predovšetkým na obytné účely.

Kúria Grünfeld bola v roku 2019 navrhnutá a zaradená odbornou komisiou Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS) so sídlom v Paríži do nominácie na ohrozenú pamiatku roka. Ministerka kultúry SR neskôr v rámci preskúmania rozhodnutia mimo odvolacieho konania zmenila výrok Ministerstva kultúry SR tak, že zrušila rozhodnutie pamiatkového úradu z 31. júla 2018, ktorým bol zamietnutý návrh na vyhlásenie kúrie za národnú kultúrnu pamiatku. Vec vrátila na nové prejednanie a rozhodnutie, konštatujúc absenciu jeho odôvodnenia v súlade so zákonom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
04.07.2016
Mesto Nováky založilo príspevkovú organizáciu
Správu hnuteľného a nehnuteľného majetku mesta, správu a údržbu komunikácií, verejnej zelene, cintorínov či ihrísk bude mať v Novákoch po novom na starosti Mestská správa majetku (MSM) Nováky.
viac
29.09.2016
Ružinovskí poslanci schválili predaj pozemkov pre výstavbu diaľnice
Na zasadaní miestneho zastupiteľstva 27. septembra poslanci jednomyseľne schválili odpredaj takmer 150 pozemkov.
viac
18.05.2023
NSK zvažuje kúpu budovy pre svoj úrad, do výberu sa chcú zapojiť aj poslanci
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce pre svoj úrad kúpiť novú budovu. Inzerát zverejnil ešte v apríli. Predseda NSK Branislav Becík uviedol, že prišlo celkovo päť ponúk, z toho jedna na prenájom priestorov. Kraj bude podľa jeho slov zvažovať štyri, ktoré ponúkajú budovy na odkúpenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %