Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.10.2019 11:10

Mesto Martin zvýši v roku 2020 dane za nehnuteľnosti a ubytovanie


Primátor mesta Martin Ján Danko. Snímka zdroj: info.sk


Mesto Martin zvýši v roku 2020 dane za nehnuteľnosti a dane za ubytovanie, ktorú okrem návštevníkov mesta platia aj obyvatelia s prechodným pobytom v ubytovniach.


Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine o tom rozhodli na štvrtkovom zasadnutí.       

Podľa hovorkyne mesta Martin Zuzany Kalmanovej ide pri rodinných domoch a bytoch o zvýšenie z 0,242 na 0,290 eura za štvorcový meter (m2), pri chatách z 0,701 na 0,841 eura za m2, pri garážach alebo nebytových priestoroch z 0,922 na 1,106 eura za m2 a pri poľnohospodárskych stavbách z 0,242 na 0,290 eura za m2. Pri ubytovaní za prenocovanie stúpne denná daň z 0,497 na jedno euro.       

Mestskí poslanci zároveň odmietli zvýšenie miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. "Je pravdou, že hľadáme prostriedky, ako by sme vykryli deficit, ktorý nám Národná rada SR dala ako danajský dar. Poplatky za komunálny odpad budú v rozpočte na budúci rok určite chýbať, lebo sme kalkulovali so sumou vyššou o takmer 200-tis. eur. Budeme musieť ubrať z iných častí, pretože prostriedky do rozpočtu chceme dať, aby bolo zabezpečené to, čo máme naplánované," povedal primátor Martina Ján Danko.       

"Zvyšovaniu daní a poplatkov sa pre rok 2020 nevyhne takmer žiadna slovenská samospráva. Vo viacerých mestách či obciach pôjde v prepočte o desiatky eur, ale v Martine sme sa rozhodli pristúpiť k tomuto kroku iným spôsobom. Veríme, že zvýšenie o menšiu čiastku príliš Martinčanov nezaťaží," podotkla Kalmanová.       

Mesto Martin podľa nej príde v roku 2020 približne o jeden milión eur kvôli zvýšeniu nezdaniteľnej čiastky základu dane z platov obyvateľov mesta. Zvýšením daní bude tento výpadok čiastočne pokrytý. "Urobíme všetko pre to, aby Martinčania zníženie rozpočtu pocítili čo najmenej. Faktom zostáva, že dane z nehnuteľností mesto za posledných 12 rokov nezvyšovalo, a preto bolo takmer nevyhnutné k takejto zmene pristúpiť," uzavrela Kalmanová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2019
Daň z nehnuteľností v Košiciach by sa mala zvýšiť
Mesto Košice navrhuje zvýšenie sadzby dane z nehnuteľností. Argumentuje, že musí vykrývať výpadok príjmov do rozpočtu, ako aj navýšenie výdavkov pre viaceré zmeny zákonov a rôzne vládne sociálne balíčky v celkovej výške zhruba 18 miliónov eur.
viac
10.12.2019
Poslanci rozhodnú, či sa od budúceho roka zdvihnú dane najmä za nehnuteľnosť
Pod petíciu proti ich neprimeranému zvýšeniu sa za necelé dva týždne podarilo zástupcom petičného výboru vyzbierať viac než 5200 podpisov. V pondelok ju odovzdali banskobystrickému primátorovi Jánovi Noskovi.
viac
30.12.2019
Na miestne dane si od nového roka priplatia aj Horehronci
Obedy zadarmo, chodníkový zákon, zníženie základu dane pre fyzické osoby či zvyšovanie miezd vo verejnej správe, to všetko spôsobí horehronskej metropole od budúceho roka výpadok z rozpočtu okolo 1,5 milióna eur.
viac
04.08.2020
Radnica počíta s výpadkami na dani z nehnuteľností a tiež pri dani za ubytovanie
Pre nitriansku mestskú pokladnicu to znamená menej o zhruba 14,9 percenta plánovaných príjmov. Na tomto výpadku sa podieľajú najmä právnické osoby a fyzické osoby - podnikatelia, ktorých najviac zasiahla pandémia COVID – 19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %