Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.01.2021 11:35

Mesto Medzilaborce predstavilo projekt novej stanice


Vizualizácia stanice. Snímka zdroj: (Štúdia firmy ROHARCH).


Jedným z investičných zámerov mesta Medzilaborce na rok 2021 je výstavba vlakovej a autobusovej stanice. Má nahradiť vlani zbúranú takzvanú malú železničnú stanicu.


Podobu stavby, s ktorej výstavbou plánuje samospráva začať v jarných mesiacoch, predstavili verejnosti v prvom tohtoročnom čísle svojho mestského periodika Spektrum.

„Projekt je navrhovaný tak, aby slúžil ako prístrešok pre cestujúcich železnice a autobusov v letnom aj zimnom období. Celý priestor stanice je navrhovaný bezbariérovo,” informovala samospráva s tým, že má ísť o stanicu "moderného typu" s kapacitou "štandardného počtu" 30 osôb. Projekt rešpektuje výškové požiadavky tak zo strany železničnej trate, ako i autobusového nástupišťa. To bude mať kapacitu troch súčasne pristavených autobusov a bude čiastočne prestrešené. V budove stanice sa majú nachádzať dve sociálne zariadenia, cestujúcich bude o odchodoch a príchodoch vlakov informovať elektronická informačná tabuľa.

Súčasťou projektu s predpokladaným rozpočtovým nákladom vo výške 254 000 eur, ktorý bude samospráva financovať aj vďaka dotácii od ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie vo výške 200 000 eur, má byť i výstavba parkoviska v susedstve so stanicou a tiež mobiliár, lavičky, stojan na bicykle a odpadkové koše.

Samospráva počas uplynulých mesiacov, po odstránení schátralej budovy železničnej stanice, pripravila pre novú stanicu terén. Vďaka projektu "Otvárame bránu Karpát. Kultúrne dedičstvo karpatského oblúka v novom pohľade" financovaného prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 - 2020 tu spoločnosť Eurovia SK vybudovala príjazdovú komunikáciu a vodozádržné parkovisko pre osobné motorové vozidlá. Ako vyplýva zo zmluvy o dielo, náklady na stavbu predstavovali sumu takmer 96 000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
07.01.2021
Mesto chce v roku 2021 dokončiť viacero nákladných projektov
Mesto Medzilaborce bude v roku 2021 hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 9,8 milióna eur. Kapitálové výdavky predstavujúce takmer 3,6 milióna eur majú slúžiť prevažne na dofinancovanie viacerých finančne náročných investičných akcií.
viac
29.04.2021
Inšpirujme sa u najlepších v budovaní inteligentných miest
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR zorganizovalo v spolupráci s Business Finland webinár za účasti slovenských aj fínskych expertov pre oblasť budovania inteligentných miest a regiónov.
viac
06.08.2021
Používanie štátnych a európskych finančných prostriedkov nesmie byť utajované
Národní kontrolóri sa v prvej polovici tohto roka zamerali na významný projekt z oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorého cieľom bolo vytvoriť siete odborne a technicky vybavených jednotiek pre riešenie bezpečnostných incidentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %