Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.09.2020 03:30

Mesto Myjava podalo protest voči verejnej vyhláške RÚVZ v Trenčíne


Mestský úrad v Myjave.


Mesto Myjava podalo protest proti aktuálne platnej verejnej vyhláške Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Trenčíne. Samospráva kritizuje, že opatrenia sú tvrdšie ako v okresoch s horšou epidemiologickou situáciou. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.


„Som presvedčený, že úplný zákaz podujatí je protiprávny, neodôvodniteľný a diskriminačný. Už to, že je od 11. marca vyhlásená mimoriadna situácia v SR, je ťažko legislatívne obhájiteľné. Teraz prijaté neopodstatnené opatrenia to len znásobujú. Veľmi ťažko vieme zdôvodniť ľuďom takéto obmedzujúce pravidlá a myslím si, že len vyvoláme odpor, občiansku neposlušnosť a ťažko to napravíme, keď naozaj bude treba konať a ľudí chrániť,” uviedol primátor mesta Pavel Halabrín.      

Pripomína, že mesto Myjava rešpektovalo všetky opatrenia, spolupracovalo a vynaložilo veľa úsilia aj zdrojov na čo najefektívnejšiu ochranu obyvateľov. „Denne sledujeme vývoj, vykonávame preventívne opatrenia, obmedzujeme či rušíme podujatia, zasahujeme do života občanov a vážnym spôsobom ničíme kultúrnu, spoločenskú a športovú oblasť v celom regióne. Spôsobujeme značné ekonomické, ale najmä vzťahové a sociálno-spoločenské škody,” doplnil Halabrín.      

Ako uviedol, podľa štatistík od 3. do 16. septembra bol v okrese Myjava identifikovaný jeden pozitívny prípad a chorobnosť dosiahla index 3,79, ktorý je tak najnižší v rámci kraja.      

RÚVZ Trenčín vydal verejnou vyhláškou opatrenie, ktorým zakázal v okresoch Trenčín, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom a Myjava návštevy na lôžkových oddeleniach zdravotníckych zariadení a v interiérových priestoroch pobytových zariadení sociálnej starostlivosti s určitými výnimkami. Zákaz sa nevzťahoval na vonkajšie priestory.     

„Aj keď chorobnosť v okresoch Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Myjava bola nízka, ide o okresy, ktoré sú vzájomne prepojené a obmedzenie sa týkalo len týchto dvoch častí opatrenia. Uvedené bolo dané v záujme ochrany zdravia rizikovej skupiny - hospitalizovaných a seniorov, ako i zabránenia zánosu infekčného ochorenia do týchto zariadení. Okres Myjava navyše susedí s okresom Senica, kde sa situácia tiež zhoršovala,” uviedla regionálna hygienička RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková.      

Ako doplnila, uvedeným opatrením sa nezakazuje organizovanie vzdelávacích, školiacich a iných podujatí odborného charakteru, a to vrátane pracovných porád v prevádzkach verejného stravovania a v ostatných prevádzkach. „RÚVZ prehodnotí po dnešnom zasadnutí Pandemického strediska krízového štábu Okresného úradu v Trenčíne vydané rozhodnutie,” doplnila Bučková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2019
Workshop Crowdfunding nielen ako finančný nástroj
Trenčianska regionálna komora SOPK, organizuje v utorok 26. februára od 10. hod. workshop Crowdfunding nielen ako finančný nástroj v budove Trenčianskej regionálnej komory SOPK na Jilemnického ulici v Trenčíne.
viac
18.03.2020
Rokovanie zastupiteľstiev v aktuálnom období
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s organizovaním rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto období dáva do pozornosti nasledovné.
viac
10.05.2021
V pondelok začnú v Trenčíne s deratizáciou verejnej zelene a kanalizácie
V pondelok (10. 5.) sa v Trenčíne začne deratizácia verejnej zelene a kanalizácie proti hlodavcom. Potrvá do konca mája.
viac
03.03.2023
Aj po ochladení dosahoval peľ liesky a jelše vysoké denné koncentrácie
Na celom území Slovenska prebieha peľová sezóna liesky a jelše. Ich peľ v ovzduší dosahoval v uplynulých dňoch alergiologicky významné koncentrácie aj po ochladení v závere minulého týždňa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %