Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.08.2019 06:30

Mesto navrhuje, aby mu vláda poskytla každoročne finančný príspevok


Predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) počas stretnutia s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom (druhý vpravo). FOTO TASR - Dano Vesels


Metropola SR by mohla od štátu dostávať každoročne príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur na zabezpečenie povinností hlavného mesta. Na utorkovom stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD) mu to navrhol primátor Bratislavy Matúš Vallo.


"Hľadáme cesty, ako to urobiť aj bez toho, aby sme museli otvárať zákon o Bratislave,“ naznačil na krátkom brífingu šéf bratislavskej samosprávy. S Pellegrinim na vyše hodinovom stretnutí hovoril Vallo aj o ďalších témach finančnej pomoci pre hlavné mesto. "Hovorili sme napríklad v tejto súvislosti o zjednodušení prehlasovania trvalého pobytu a vôbec o zreálnení údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave, od ktorého sa odvíjajú daňové príjmy pre mesto. Témou bola aj otázka možného oddlženia mestskej časti Bratislava-Devín, ktorá je v nútenej správe,“ priblížil Vallo.       

Premiér a primátor viedli diskusiu aj o probléme náhradného nájomného bývania, ktoré štát v minulosti preniesol na plecia samospráv a práve v Bratislave to spôsobuje výrazný problém vzhľadom na vysoký počet oprávnených žiadateľov, ceny nehnuteľností i komplikovaný proces realizácie výstavby náhradných nájomných bytov. "Aj vláda cíti tlak a povinnosť vyriešiť náhradné bývanie, ktoré tu ostalo nevyriešené po reštitučných konaniach," vyjadril Vallo pocit zo stretnutia s Pellegrinim. "Stretnutie s primátorom Vallom je signálom, že vláda je pripravená pomôcť hlavnému mestu," uviedol v mediálnom vyhlásení premiér. Zdôraznil, že hlavné mesto je vstupnou bránou do krajiny, sídlom dôležitých štátnych inštitúcií, preto si zaslúži špeciálny status.       

Návrhom možných riešení v jednotlivých oblastiach by sa mal vládny kabinet zaoberať na jednom z jesenných rokovaní. "Dohodli sme sa, že jedno z výjazdových rokovaní bude tu v Bratislave a na ňom sa bude vláda venovať len a len problémom Bratislavy. Dúfam, že výsledkom budú prijaté konkrétne opatrenia,“ dodal Vallo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2016
V Bratislave dnes odštartovali verejné podujatia bohaté na inovácie
V súvislosti s blížiacim sa 7. európskym samitom regiónov a miest 8. – 9. júla v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ, si hlavné mesto pre svojich občanov aj návštevníkov pripravilo bohatý kultúrno-spoločenský program v Starej tržnici pod názvom Bratislava uvádza POHYB. INOVÁCIE. SPOJENIA..
viac
23.02.2017
Bratislava háji záujmy svojich občanov a bráni mestský majetok
Hlavné mesto SR Bratislava podalo odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I vo veci podielového spoluvlastníctva nehnuteľnosti na Hviezdoslavovom námestí, aby hájilo záujmy svojich občanov, obyvateľov nehnuteľnosti a zároveň bránilo majetok mesta.
viac
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
28.11.2019
Hlavné mesto dostane od vlády finančnú pomoc vo výške 15,1 milióna eur
Vláda SR finančne podporí mesto Bratislava sumou 15,1 milióna eur. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet na svojom výjazdovom zasadnutí v bratislavskom Primaciálnom paláci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %