Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.11.2020 04:00

Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky


Snímka zdroj: (zahori.sk).


Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý doteraz niekoľko rokov urgent dotoval, nevie pokryť neustále sa zvyšujúce finančné náklady na jeho prevádzkovanie. Kraj a mesto Malacky opakovane žiadali ministerstvo zdravotníctva, aby urgent v Malackách zaradilo do tzv. pevnej siete urgentov I. typu, v rámci ktorej dostávajú od zdravotných poisťovní paušálne platby. Rezort však nevyhovel. Ak sa nič nezmení, od nového roka budú musieť akútne prípady z regiónu Dolného Záhoria v čase od 22.00 h do 6.00 h ísť na špecializované pracoviská do Bratislavy.

O aktuálnom stave a budúcnosti urgentu sa dlho diskutovalo aj počas rokovania Mestského zastupiteľstva Malacky, na ktoré osobne prišli predseda BSK Juraj Droba, podpredseda BSK pre zdravotníctvo Juraj Štekláč, hlavný lekár BSK Tomáš Szalay a riaditeľ Nemocnice Malacky Peter Kalenčík, ktorý je zároveň predsedom predstavenstva Nemocničná, a. s., prevádzkovateľa nemocnice. „Už od začiatku roka hľadáme spôsob, ako zabezpečiť fungovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti v regióne. Bratislavská župa pôvodne počítala so sumou 600 tisíc eur na pokračovanie tejto služby, avšak tento objem prostriedkov nebol postačujúci. Aj preto sme sa spoločne s mestom Malacky obrátili na štát so žiadosťou o pomoc,“ ozrejmil po rokovaní J. Droba. Doplnil ho primátor Malaciek Juraj Říha: „Ministerstvo zdravotníctva nás hodilo takpovediac cez palubu a oznámilo, že v našom regióne s ÚPS nepočíta.“

Mestské zastupiteľstvo po trojhodinovej diskusii prijalo jednohlasne uznesenie, v ktorom poslanci vyjadrili nesúhlas so zrušením poskytovania ÚPS v Malackách. Zároveň vyzvali BSK, akciovú spoločnosť Nemocničná a ministerstvo zdravotníctva zabezpečiť ÚPS, aby sa tak odvrátilo hroziace nebezpečenstvo na životoch a zdraví obyvateľov.

Autor: (Ľubica PILZOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2020
Urgent v malackej nemocnici nezrušia
Ústavná pohotovostná služba (ÚPS) v malackej nemocnici bude pokračovať aj v roku 2021.
viac
16.06.2021
Staré mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu
Staré Mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu pre obyvateľov mestskej časti. Pro bono poradňa je realizovaná v rámci verejnoprospešných aktivít staromestského nefinančného Fondu architekta Weinwurma.
viac
18.01.2023
BSK víta návrh MZ, aby urgentný príjem v Malackách fungoval aj v roku 2023
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) víta návrh z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, aby urgentný príjem v Malackách ďalej fungoval aj v roku 2023. Informovala o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman. Pôvodne mal urgent fungovať len do 1. februára.
viac
25.05.2023
Robíme všetko pre minimálny dosah zatvorenia urgentu v Malackách
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %