Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.06.2020 02:20

Mesto nevyhovelo protestom prokurátora, obhájilo si to na súde


MSÚ v Dolnom Kubíne.


Dolnokubínska samospráva uspela na súde voči trom žalobám prokurátora Okresnej prokuratúry v Dolnom Kubíne. Dôvodom žalôb bolo, že mestskí poslanci nevyhoveli protestom prokurátora voči všeobecne záväzným nariadeniam (VZN) mesta. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.


Prokurátori podali za posledné tri roky osem protestov proti VZN mesta. Samospráva prostredníctvom mestského zastupiteľstva vyhovela protestu v troch prípadoch, v ostatných piatich protestu nevyhovela. Prokurátor podal žalobu na súd v troch prípadoch.

„Išlo o VZN o používaní pyrotechnických výrobkov určených na zábavné a oslavné účely, VZN o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia a VZN o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Dolný Kubín. Vo všetkých prípadoch bolo mesto v súdnom konaní úspešné v celom rozsahu. Svoj postup a nesúhlasný postoj voči uvedeným protestom prokurátora si teda obhájilo,” uviedol vedúci odboru právneho a riadenia projektov na mestskom úrade Jaroslav Láštic.

Podľa primátora Jána Prílepka sa samospráva nebráni, ak si chce niekto preveriť správnosť VZN či odborného úkonu mesta. Či už ide o rôzne odvolacie konanie alebo konanie na prokuratúre či súde. „Všetci sme omylní a je prirodzená vec, keď si niekto takýmto spôsobom svoje právo uplatní. O to viac ma poteší, keď vyššia inštancia, v tomto prípade súd, skonštatuje, že mesto nepochybilo a konalo správne,” podotkol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Protest prokurátora. Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
09.03.2018
Nech žije divadlo!
Marec na Orave už tradične patrí divadelnému dianiu. Na Oravských divadelných dňoch zahrajú i Slováci zo Srbska.
viac
20.11.2018
Vybavenie školských kuchýň a jedální doplnili moderné spotrebiče
Ďalšie moderné spotrebiče doplnili vybavenie kuchýň a jedální v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Dolný Kubín. Materská škola (MŠ) Na Sihoti dostala v týchto dňoch nový elektrický sporák, v dvoch základných škôl (ZŠ) pribudol konvektomat.
viac
06.06.2019
Do Dňa rodiny na Orave sa zapojila aj Žilinská župa
Po úspešnom prvom ročníku Dňa rodiny v Budatínskom parku sa Žilinská župa rozhodla tento rok podieľať na dvoch rodinných dňoch už aj v spolupráci s mestami a organizáciami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %