Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.10.2019 05:10

Mesto Nitra pripravuje Kreatívne centrum za 18 miliónov eur


Nitra, ilustračná snímka zdroj: milujemnitru.sk


Nitrianski mestskí poslanci v utorok na svojom mimoriadnom rokovaní schválili podanie žiadosti o dotáciu na projekt Kreatívneho centra.


To chce mesto zriadiť v budove bývalého Kina Palace a v ďalších štyroch budovách v areáli niekdajších kasární pod Zoborom.       

Celkové náklady na projekt by mali dosiahnuť sumu 18 miliónov eur. Mesto sa na nákladoch bude podieľať päťpercentným spolufinancovaním v hodnote 939.360 eur. Do celkových oprávnených výdavkov budú zahrnuté náklady na stavebné práce, nákup technológií, nákup vnútorného vybavenia i mzdové a paušálne výdavky.

Cieľom projektu je vybudovanie Kreatívneho centra, ktoré bude poskytovať svoje služby verejnosti, ale aj organizáciám a firmám. Jeho súčasťou budú napríklad inkubátory pre podnikateľov v kreatívnom priemysle, rôzne podporné programy, ktoré budú pomáhať pri budovaní firiem i organizovaní rôznych podujatí. „Do vybudovaných priestorov budú z prostriedkov projektu nakúpené a nainštalované moderné zariadenia a technológie na zvyšovanie zručností a kompetencií účastníkov vzdelávacích programov a na ich lepšie uplatnenie sa na trhu práce v oblasti kreatívneho priemyslu. V týchto budovách budú ďalej prevádzkované priestory pre manažérske a výkonné kapacity Kreatívneho centra i priestory určené na komerčné využitie, z ktorých bude chod centra čiastočne financovaný,“ informovala o tom radnica.       

Projekt počíta napríklad so zriadením rôznych programov, ktoré budú pomáhať firmám, organizáciám i jednotlivcom pri marketingu a profesionalizácii rôznych druhov umenia. Bude zameraný aj na podporu remesiel a dizajnu. Jeho súčasťou budú aj Inovačný ateliér či inkubačné programy pre začínajúcich podnikateľov. Kreatívne centrum ponúkne inovačným firmám a vývojárom aj vybavenie na tvorbu rôznych prototypov či prenájom techniky. Jeho súčasťou budú aj hudobné skúšobne, ateliéry, galéria, knižnica, variabilná multisála i priestory na workshopy a tvorivé dielne.       

V prípade, že mesto bude so svojím projektom úspešné, mali by sa prvé stavebné práce začať v júni 2020. Prvé služby a programy má Kreatívne centrum poskytovať od januára 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.02.2017
NKN podporí aktivity zamerané na kultúru, zdravie a životné prostredie
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) pripravuje grantový program Reydel pre Nitru, z ktorého môžu žiadatelia získať na svoje projekty sumu do výšky 2500 eur.
viac
20.09.2017
Nitra pripravuje kreatívne centrum za vyše 20 miliónov eur
Do konca tohto roka chce mať radnica vypracovaný projektový zámer výstavby nového kreatívneho centra, ktoré má vyrásť v bývalých kasárňach pod Zoborom a v niekdajšom kine Lipa. Celové náklady na zriadenie centra dosiahnu sumu viac ako 20 miliónov eur.
viac
30.08.2023
Mesto pokračuje v rekonštrukcii budov pre kreatívne centrum
Rekonštrukcia štyroch budov v areáli bývalých kasární na Martinskom vrchu v Nitre výrazne pokročila. Skonštatoval to primátor Marek Hattas, ktorý pripomenul, že objekty sa stanú súčasťou Kreatívneho centra Nitra.
viac
04.12.2023
Stovky ľudí podpísali výzvu na záchranu projektu kreatívneho centra
Viac ako 700 ľudí sa od nedele (3. 12.) podpísalo pod výzvu na záchranu projektu Kreatívneho centra (KC) v Nitre. Sú medzi nimi herci slovenských divadiel, hudobníci, speváci, organizátori medzinárodných festivalov i predstavitelia umeleckých škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %