Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
20.10.2020 07:45

Mesto Nitra sčítalo už sto percent svojich domov a bytov


Pohľad na Nitru.


Do systému sčítania domov a bytov vstúpilo v Nitrianskom kraji zatiaľ 352 z celkového počtu 354 obcí. Celkovo je v regióne sčítaných 69 percent.


Ako informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR, domy a byty už sčítalo na 100 percent krajské mesto Nitra i Želiezovce. Na sčítaní pracuje všetkých 16 miest v kraji. Napríklad v Zlatých Moravciach sa podarilo sčítať 90 percent, v Štúrove 86 percent a v Nových Zámkoch 80 percent. „V kraji pribudlo za mesiac september 11 obcí, ktoré sčítali na 100 percent. Skokanom je obec Dolný Pial, ktorá v uplynulom mesiaci sčítala doslova z nula na sto percent, pri celkovom počte 538 bytov,“ konštatuje sa v správe ŠÚ SR.      

Primátor Nitry Marek Hattas hodnotí priebeh sčítania pozitívne. Zároveň pripomenul, že je pre samosprávu mimoriadne dôležité. „Vďaka zozbieraným údajom samospráva vidí, ako sa mení kvalita bývania a života v Nitre. Na základe dát dokážeme vyhodnotiť, v ktorých lokalitách je potrebné dobudovať infraštruktúru, napríklad kde je potrebné vytvoriť nové škôlky či zariadenia pre seniorov. Zjednodušene povedané, zozbierané údaje nám pomáhajú pri skvalitnení života v našom meste,“ uviedol Hattas.      

Podľa riaditeľky Pracoviska ŠÚ SR v Nitre Renáty Dušovej naštartovali obce Nitrianskeho kraja proces sčítania domov a bytov hneď od prvého dňa veľmi aktívne. „Intenzívna spolupráca našich expertov so samosprávami je dobrá cesta k postupnému ukončovaniu sčítania všetkých domov a bytov v regióne,“ zhodnotila.       

Na sčítanie domov a bytov už tento mesiac nadviaže druhá fáza, ktorou je sčítanie obyvateľov. „Hoci sa táto etapa dotkne verejnosti až budúci rok, prípravu na túto fázu sme už začali. Každá obec bude zabezpečovať konkrétne úlohy v procese sčítania obyvateľov prostredníctvom kontaktnej osoby,“ dodala Dušová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Štatistický úrad pripravuje prvé integrované sčítanie obyvateľov, domov a bytov
Spoľahlivé aktualizované vybrané štatistické údaje by mohli byť v budúcnosti k dispozícii neustále, nielen raz za desať rokov ako výsledok sčítania obyvateľov, domov a bytov. V najnovšej informatívnej správe to uvádza Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
viac
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
20.10.2020
V Trenčianskom kraji sčítali do konca septembra takmer polovicu domov a bytov
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sčítali pracovníci štatistického úradu do konca septembra takmer polovicu domov a bytov. Informoval o tom riaditeľ Pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Trenčíne Pavol Arpáš.
viac
15.02.2021
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov
Na Slovensku sa od pondelka začína sčítanie obyvateľov. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické. Obyvateľ sa sčíta sám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %