Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
20.02.2020 10:35

Mesto Nové Zámky spustilo nový projekt opatrovateľskej služby


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Nové Zámky spustilo od začiatku tohto roka nový projekt opatrovateľskej služby. Na jeho realizáciu získalo finančnú podporu formou refundácie mzdových nákladov pre 30 opatrovateliek po dobu dvoch rokov.


Financie získalo mesto od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 410 400 eur, nenávratný finančný príspevok pokryje 100 percent oprávnených mzdových nákladov, informovalo vedenie mesta. Realizácia projektu potrvá do konca budúceho roka.       

Nové Zámky uspeli v národnom projekte Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby, ktorý sa realizuje v rámci Operačného programu Ľudské zdroje v programovom období 2014 -2020. Hlavnou aktivitou projektu je poskytovanie opatrovateľskej služby pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím, s nepriaznivým zdravotným stavom, ktorá je poskytovaná predovšetkým seniorom. Službu im bude poskytovať 30 kvalifikovaných opatrovateliek s odbornou praxou, ktoré sú v zamestnaneckom pomere s mestom Nové Zámky.      

Hlavným cieľom opatrovateľskej služby je poskytnutie domácej starostlivosti a uspokojenie potrieb čo najväčšieho počtu na to odkázaných občanov v pre nich bezpečnom a komfortnom  domácom prostredí. „Vzhľadom na demografický vývoj v našom meste, na základe ktorého možno preukázať medziročný nárast počtu seniorov, očakávame rastúci záujem o túto sociálnu službu,“ predpokladajú zástupcovia samosprávy.      

Výkon činnosti opatrovateliek je zabezpečený formou terénnej sociálnej práce v rozsahu minimálne dve a maximálne deväť hodín denne v závislosti od stupňa odkázanosti klienta na pomoc inej fyzickej osoby. Zameriava sa na sebaobslužné úkony, úkony starostlivosti o domácnosť, základné sociálne aktivity a dohľad nad klientom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2020
Domino v Prievidzi otvorilo centrum pre deti s poruchami autistického spektra
Centrum sociálnych služieb (CSS) Domino v Prievidzi otvorilo špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Služby tam poskytuje ambulantnou formou.
viac
24.10.2020
Mesto zabezpečí osamelým seniorom nákupy potravín, drogérie i liekov
Mesto Nové Zámky ponúka služby pre osamelých seniorov, ktorí nemajú deti a príbuzných, prípadne ich rodina žije v inom meste, v zahraničí, alebo sú v nariadenej karanténe. Mesto zabezpečí seniorom donášku obedov z miestnej reštaurácie i nákup základných potravín, drogérie a liekov.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %