Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
14.01.2020 04:55

Mesto obnovilo historické oplotenie na Františkánskom námestí


Pred kostolom rímskokatolíckym Kostolom sv. Jozefa sa nachádza nádvorie s fontánou, okolo ktorého stojí murované oplotenie.


Mesto Prešov obnovilo historické oplotenie pred tamojším rímskokatolíckym Kostolom sv. Jozefa. Podľa tlačovej referentky Mestského úradu v Prešove Lenky Šitárovej bolo dlhodobo v zlom stave a vyžadovalo si rekonštrukciu. Po rokoch opäť skrášľuje Františkánske námestie.


"Bolo potrebné urobiť nielen povrchové úpravy, ale niektoré časti aj staticky zabezpečiť. Vonkajšia povrchová úprava tvorená omietkou bola poškodená na mnohých miestach, a to nielen na múriku, ale aj na stĺpoch oplotenia. Bolo to zapríčinené dlhodobým pôsobením zrážkovej vody, vetra, mrazu, slnečného žiarenia a ďalších poveternostných vplyvov," uviedla Šitárová s tým, že na niektorých miestach boli trhliny rozsiahlejšie, preto bolo potrebné múrik rozobrať a nanovo vymurovať do pôvodnej výšky.       

"V rámci rekonštrukcie boli odstránené aj staré korene stromov, ktoré priamo zasahovali do múrika, a bola osadená protikoreňová zábrana. V jednotlivých častiach bolo opravené, prípadne vymenené aj zábradlie. Tam, kde bola pôvodná omietka poškodená, bolo murivo očistené a aplikovala sa nová omietka, pričom sa kládol dôraz na pôvodný tvar múrika a stĺpov so všetkými ich umeleckými charakteristikami," priblížila Šitárová.       

Ako ďalej povedala, na jednotlivých stĺpoch bolo nutné zrekonštruovať aj výzdobu, preto bola povrchová úprava zrealizovaná umelecko-remeselným spôsobom.      

Rekonštrukciu realizovala firma Unistav, s. r. o., celkové náklady boli v objeme viac ako 36-tis. eur vrátane DPH. Mesto Prešov stavbu financovalo z vlastných zdrojov.       

Františkánsky kostol bol postavený v roku 1380. Je to barokový jednoloďový rímskokatolícky kostol s dvojvežovým priečelím, ktorý je na severnej strane spojený s kláštorom. Na bočných poliach chrámového priečelia sa nachádzajú štyri výklenky s plastikami svätcov rehole.       

Pred kostolom sa nachádza nádvorie s fontánou, okolo ktorého stojí murované oplotenie. Súčasťou oplotenia sú mohutné stĺpy so štukovou výzdobou.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2017
Bratislava pokračuje v obnove historických pamiatok a objektov
Hlavné mesto prostredníctvom svojej mestskej organizácie GIB ako správcu mestských kultúrno-historických pamiatok zabezpečilo pamiatkovú obnovu troch historických objektov v rámci postupnej obnovy dôležitých mestských kultúrnych pamiatok.
viac
25.07.2018
Kostol sv. Jakuba bude obnovený z dotácií MK SR
Románsky kostol sv. Jakuba vo Štvrtku na Ostrove bude obnovený z dotácií Ministerstva kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom na rok 2018.
viac
11.12.2019
Kostol sv. Jakuba v Levoči je po rokoch rekonštrukcie bez lešenia
V týchto dňoch totiž ukončili jeho obnovu i reštaurátorské práce, ktoré trvali dohromady 23 rokov a vyžiadali si viac ako 5,6 milióna eur.
viac
25.05.2020
Nová strecha nad bočnou loďou gotického kostola ochráni nástenné maľby
Potrebnú ochranu historických nástenných malieb v bočnej lodi gotického kostola v Štítniku v okrese Rožňava zabezpečí nová šindľová strecha, ktorá nahradila pôvodnú schátranú krytinu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %