Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.01.2023 09:30

Mesto odovzdá zdarma 1000 záhradných kompostérov pre rodinné domy


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Martin odovzdá zdarma 1000 záhradných kompostérov pre rodinné domy. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej ich zakúpili vďaka podpore z Environmentálneho fondu v oblasti rozvoja odpadového a obehového hospodárstva.


Doplnila, že záujem môžu obyvatelia rodinných domov nahlásiť v pracovných dňoch na oddelení životného prostredia a komunálnych služieb Mestského úradu v Martine. "Na e-mailovú adresu martin.magursky@martin.sk alebo telefonicky na čísle 0917739834. Kompostéry záujemcom odovzdajú po podpise Zmluvy o odovzdaní a prevzatí. Súčasťou dodávky je návod na montáž a obsluhu kompostéra a správne kompostovanie. Vzhľadom na obmedzené množstvo kompostérov ich pridelia záujemcom v poradí, v akom prejavia záujem," uviedla Kalmanová.

Primátor Martina Ján Danko pripomenul, že priemerný Slovák ročne vyprodukuje okolo 450 kilogramov odpadu. "Približne tretinu tvoria zvyšky stravy, potraviny a iný biologický odpad. Ten práve obyvatelia rodinných domov vedia ešte zužitkovať po skompostovaní ako kvalitné prírodné hnojivo, a tým tiež prispejú k zníženiu celkového množstva vyhodeného odpadu. Verím, že o túto formu triedenia odpadu bude záujem a obyvatelia aj takto prispejú ku krajšiemu, zelenšiemu a udržateľnejšiemu Martinu," dodal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2019
Mesto rozdá obyvateľom viac ako 2000 kompostérov
Zlatomoravská radnica začala rozdávať obyvateľom rodinných domov viac ako dve tisícky kompostérov. Pre každú domácnosť, bez ohľadu na počet jej členov, je určený jeden.
viac
14.04.2019
V Handlovej začali s triedením biologicky rozložiteľného odpadu
V Handlovej začali so separovaním biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) v rodinných domoch. Rozvoz nádob pre vybrané domácnosti zabezpečuje samospráva v spolupráci s mestskou spoločnosťou od tohto týždňa, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
06.05.2022
Mesto bude k odpadu z rodinných domov pristupovať striktne
Mesto Vranov nad Topľou bude od pondelka 9. mája pristupovať k odpadu vyprodukovanému domácnosťami v rodinných domoch striktne. Vyvážať smeti bude len z nálepkou označených zberných nádob.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %