Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.09.2021 02:55

Mesto opravilo aj posledný dom smútku, obnovy sa dočkal aj Dom smútku v Kunove


Dom smútku v Kunove. Snímka: Mesto Senica


Po oprave Domu smútku v Čáčove, následne v Senici, prišla na rad aj budova slúžiaca na smútočné obrady v miestnej časti Kunov.


Nová fasáda, vyčistená a opravená strešná krytina, nová dlažba a vstupné schody, upravené okolie a ďalšie rekonštrukčné práce prinavrátili budove dôstojnosť na poslednú rozlúčku so zosnulými obyvateľmi Kunova.

Objekt Domu smútku v Kunove bol realizovaný v roku 1998. Od jeho výstavby tu nebola vykonaná žiadna zásadná oprava, na budove prebiehala len základná údržba, čo sa podpísalo na jej zhoršenom technickom stave. „Stavebné úpravy spočívali v eliminovaní zlého technického stavu objektu najmä po stránke vlhkosti v obvodovom murive, sadania vonkajšieho schodiska a zlého stavu exteriérovej dlažby, drevených prvkov, strešnej krytiny a podobne,“ povedala vedúca Majetkovo-právneho oddelenia MsÚ Gabriela Olejárová.

Dom smútku v Kunove dostal novú fasádnu farbu. Na streche budovy bolo urobené nové podbitie. Bolo potrebné odstrániť komplet krov nad kruhovými apsidami až po betónovú konštrukciu a zrealizovať nad nimi novú konštrukciu plochej strechy. Na sedlovej streche boli vymenené iba niektoré poškodené časti, no vyčistením strešnej krytiny a nanesením bielej fasádnej farby sa budova domu smútku krásne rozžiarila. Tento dojem umocňuje aj vyčistené a upravené okolie. Spevnený bol svah za domom smútku a okolo neho boli urobené odvodňovacie žľaby a okapové chodníky, aby už nedochádzalo k vlhnutiu muriva. Do upraveného terénu bol vysiaty nový trávnik.

Výraznou premenou prešiel aj vstup do budovy, kde bolo vybudované nové betónové schodisko so zábradlím a pôvodnú rozbitú dlažbu pri vstupe nahradila nová gresová dlažba.  Vnútro domu smútku bolo vymaľované a vnútorné priestory ešte v blízkej dobe doplní nové sedenie.

V meste Senica sa posledné roky venujeme skvalitneniu domov smútku a celkovo cintorínom. Momentálne sa dokončuje realizácia spevnených plôch na cintoríne v Senici. Nové chodníky pribudli počas leta v novej časti cintorína a do konca septembra budú hotové aj chodníky okolo domu smútku,“ doplnil informácie primátor mesta Martin Džačovský.

Autor: (ts-MsÚ Senica, Lucia Vajdová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Posledná rozlúčka v dome smútku bude dôstojnejšia
Obecná samospráva Oravskej Lesnej v Námestovskom okrese sa usiluje zdôstojniť priestory svojho jediného domu smútku. Podľa starostu Mareka Majdiša boli dlhodobo v nevyhovujúcom stave a v súčasnosti si vyžadujú komplexnú rekonštrukciu.
viac
19.11.2019
Senica zrekonštruuje dom smútku, s prácami sa má začať v marci 2020
Mesto Senica zrekonštruuje v roku 2020 dom smútku. Mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavebných prác, do ktorého sa záujemcovia môžu prihlásiť do 25. novembra.
viac
13.02.2020
Dom smútku v Senici čaká obnova
Mesto Senica začína 1. marca s obnovou domu smútku na senickom cintoríne, ktorá je naplánovaná na sedem mesiacov a počas nich bude dom smútku kompletne uzavretý. Oprava by mala byť hotová k Pamiatke zosnulých.
viac
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %