Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
27.02.2021 11:10

Mesto plánuje obnovu okolia jazera Rohlík i parku na Mudrochovej


Štrkovecké jazero Rohlík, Snímka zdroj: Bratislava24


Obnova okolo jazera Rohlík, priestoru pred dúbravským domom služieb či revitalizácia parku na Mudrochovej ulici v Bratislave. Aj na týchto projektoch revitalizácie verejných priestorov pracuje mestský Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s hlavným mestom.


Pre väčšinu projektov sú spoločné obnova zelených plôch, rekonštrukcia chodníkov, zníženie bariérovosti a prispôsobenie funkcie lokálnym potrebám. TASR o tom informovala Marcela Glevická z MIB.       

Inštitút spoločne s mestom a v spolupráci so starostami bratislavských mestských častí vybral verejné priestory, ktoré zrevitalizujú. "Ako prvé v tomto roku sa rozbiehajú projekty v mestských častiach Ružinov, Dúbravka, Staré Mesto, Vrakuňa a Rača. Postupne budú pribúdať ďalšie projekty. Zámer je zlepšiť verejné priestory vo všetkých mestských častiach," uviedla Glevická.       

Aktuálne sa realizuje participatívny proces, počas ktorého sa zbierajú názory a informácie pre zadanie na obnovu okolia jazera Rohlík v Ružinove. "Okolie jazera využívajú ľudia rôznymi formami - celoročne na krátkodobú rekreáciu, aktivity s deťmi či relax, rybárčenie a prechádzky so psami. Revitalizácia bude všetky tieto funkcie zachovávať, budú pritom doplnené prvky mobiliára a komunikácie, ktoré dnes chýbajú a vedia pomôcť lepšiemu užívaniu územia, orientácii v ňom a zvýšia bezpečnosť. Úpravy budú zachovávať prírodný charakter s biodiverzitou," spresnila Glevická. 

V mestskej časti Dúbravka sa začína projekt na obnovu plochy pred dúbravským domom služieb. Je naplánovaná celková revitalizácia. Priestor má slúžiť ako verejná plocha na krátkodobý pobyt návštevníkov domu služieb a tranzit z neďalekej zastávky MHD. V Starom Meste architekti navrhujú obnovu priestoru na Odborárskom námestí. Ide o plochu so zeleňou medzi dvoma frekventovanými ulicami Krížna a Záhradnícka. Cieľom revitalizácie sú vytvorenie vhodných podmienok na rast aktuálnej a navrhovanej vegetácie, výmena povrchu komunikácií, návrh vhodného mobiliára a otvorenie vnútornej plochy, aby priestor logicky súvisel s plánovanými zmenami na Krížnej ulici.       

"Verejný priestor na Kazanskej ulici vo Vrakuni, kadiaľ denne prechádzajú ľudia smerujúci k navštevovanému zdravotnému stredisku, bol vybratý s cieľom zjednotiť pevné a zelené plochy, ktoré sú v zanedbanom stave, s porušenými povrchmi a vyšľapanými neupravenými chodníkmi," priblížila Glevická. V rámci revitalizácie bude zrekonštruované a doplnené verejné osvetlenie. Návrh rieši aj možnosť spevnené plochy využiť príležitostne na občasný predaj a prezentáciu pre lokálnych predajcov.       

Miestom s vysokou premávkou chodcov a cyklistov je v súčasnosti ako parkovisko slúžiaci verejný priestor pri Vozovni Krasňany. Jedným z cieľov projektu je zvýšenie bezpečnosti skvalitnením povrchov, rozšírením chodníkov a vytvorením možnosti bezbariérového pohybu v priestore. V mestskej časti Rača je medzi riešenými projektmi revitalizácia parku na Mudrochovej ulici a verejných priestorov v okolí obchodného domu Račan a pred miestnym úradom na Kubačovej ulici. V pláne sú revitalizácia zelene, oživenie Kozmickej fontány a posilnenie komunitnej funkcie parku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Štyri verejné priestory v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto dostanú meno
Štyri staromestské verejné priestory, ktoré boli doteraz bezmenné, budú mať svoje mená.
viac
01.05.2021
Štyri verejné priestory v Bratislave-Starom Meste dostanú mená
Park Gábora Barossa, Podchod študentov 16. novembra 1989, Podchod pamäti národa a Schody rabína Armína Friedera pribudnú od 1. júna v bratislavskom Starom Meste. Nové pomenovania pre štyri doteraz bezmenné verejné priestory dnes jednomyseľne schválilo bratislavské zastupiteľstvo.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
30.03.2022
Edícia dizajnových predmetov má pomôcť financovať obnovu tržnice
Bratislavské Nové Mesto v spolupráci s mestskou organizáciou EKO-podnik VPS, ktorá je správcom tržnice na Trnavskom mýte, pripravili limitovanú edíciu dizajnových kúskov oblečenia a doplnkov s grafikou Novej tržnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %