Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
19.12.2023 10:55

Mesto plánuje rozšíriť sieť nabíjacích staníc pre elektromobily


Ilustračný obrázok


Samospráva Partizánskeho plánuje rozšíriť sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. Pribudnúť by mali vo viacerých častiach mesta. Financie na tento účel žiada z plánu obnovy a odolnosti. Návrh mesta schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní.


Radnica podala žiadosť o poskytnutie prostriedkov z výzvy na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá pre územnú samosprávu a nimi zriadené organizácie. Rozpočet na prvú etapu projektu odhadla na 50.400 eur. "Cieľom projektu je vybudovanie sedem AC nabíjacích staníc, každá s dvoma nabíjacími bodmi, vrátane parkovacieho státia," uviedla radnica.         

Výber lokalít podľa nej vychádzal z potrieb reagovať na požiadavky rastúceho počtu vlastníkov elektrických vozidiel hlavne zo strany obyvateľov žijúcich v bytových domoch a návštevníkov mesta. "Keďže pri hlavnom cestnom ťahu cez mesto je už vybudovaná základná sieť troch rýchlych nabíjacích staníc, mesto týmto projektom buduje sieť AC nabíjacích staníc v oblasti centrálnej mestskej zóny a na sídliskách s bytovými domami," priblížila.         

Pri výbere lokalít radnica prihliadala na čo najširšie časové využitie siete nabíjacích staníc počas dňa, ale aj v noci. Dôležitým kritériom bola blízkosť trafostaníc a využitie už existujúcich parkovacích miest. Jednotlivé lokality samospráva konzultovala aj na zasadnutiach výborov mestských častí.       

Nabíjacie stanice plánuje mesto vybudovať v mestských častiach Centrum-Baťovany, Luhy I, Luhy II a Šípok.         

"V rámci výzvy je pre Partizánske vyčlenená celková alokácia 78.500 eur, čo podľa podmienok výzvy predstavuje realizáciu 13 nabíjacích staníc. Mesto tak ešte môže podať žiadosť na ďalších šesť nabíjacích staníc," priblížila samospráva. Ďalšie lokality v rámci druhej etapy projektu vybrali výbory mestských častí. Tieto budú predmetom žiadosti v ďalšom hodnotiacom kole, jeho uzávierka je 31. decembra.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Dobiť baterky môžete už aj v Považskej Bystrici za menej ako pol hodinu
Od roku 2015 počet áut na elektrický pohon na slovenských cestách stúpol takmer 3,5-násobne. Kvalitu cestovania elektromobilom ovplyvňuje infraštruktúra nabíjacích staníc. Jedna z nich – univerzálna a rýchlonabíjacia – funguje v centre Považskej Bystrice. Onedlho k nej v kraji pribudnú ďalšie dve.
viac
28.01.2018
Po Bratislave už jazdia prvé elektrobusy
Do vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava sú už dodávané postupne v zmysle harmonogramu prvé elektrobusy. Celkovo ich bude 18 a v premávke budú všetky do júna 2018.
viac
27.08.2021
Mesto Malacky chce riešiť rozšírenie optickej siete
Samospráva Malaciek chce riešiť problém častí mesta, ktoré nemôžu využívať optický internet.
viac
19.02.2024
Súkromní investori plánujú v Partizánskom postaviť 228 domov a bytov
Súkromní investori plánujú v partizánskej mestskej časti Šimonovany postaviť 123 nových rodinných domov a 105 bytov v nízkopodlažných domoch. O zámere pod názvom Nové Šimonovany informoval primátor Jozef Božik v nadväznosti na rokovania s investormi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %