Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
15.08.2023 10:35

Mesto plánuje zaviesť poplatok za rozvoj


Mestský úrad v Prešove.


Mesto Prešov plánuje zaviesť poplatok za rozvoj. Ako uviedla hovorkyňa mesta Terézia Rácová, relevantné komisie mestského zastupiteľstva (MsZ) už prerokovali návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorého súčasťou je zavedenie takéhoto poplatku.


"Tento návrh by mal byť najneskôr v októbri 2023 prerokovaný aj na zasadnutí MsZ," povedala Rácová s tým, že prostriedky môže mesto zo zákona použiť len na účel rozvoja infraštruktúry a verejnoprospešné účely.

"Mesto musí zároveň viesť aj presnú evidenciu použitia týchto prostriedkov, určených striktne len na rozvoj mesta," dodala.

Poplatok môžu obce vyberať od stavebníkov od roku 2017 a sú viazané ho využiť na úhradu výdavkov pri výstavbe budov potrebných na zabezpečenie služieb obcí. Podľa údajov Datacentra do konca roka 2021 malo z neho príjem vyšší ako 60 000 eur 80 obcí. Výška vybraného príspevku sa každý rok zvyšuje. Hovorkyňa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Daniela Bolech Dobáková začiatkom augusta ozrejmila, že v prvom roku obce získali vyše 2,6 milióna eur a v minulom roku obce vybrali viac ako 30 miliónov eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2018
Lozorno zavedie od januára rozvojový poplatok
Obec Lozorno v okrese Malacky zavedie od nového roka miestny poplatok za rozvoj. Pre TASR to potvrdil nový starosta obce Ľuboš Tvrdoň.
viac
26.11.2020
Bojnická samospráva plánuje zaviesť poplatok za rozvoj
Samospráva Bojníc plánuje zaviesť poplatok za rozvoj. Reaguje tým okrem iného i na masívnu výstavbu v meste.
viac
06.11.2021
Mesto Šaľa obnovilo miestny poplatok za rozvoj, znížilo však sadzbu
Mesto Šaľa obnovilo miestny poplatok za rozvoj. Od začiatku budúceho roka zaplatia stavitelia 5 eur za štvorcový meter v prípade fyzických osôb a 10 eur za štvorcový meter v prípade právnických osôb.
viac
04.01.2024
Mesto Sabinov zaviedlo od nového roka poplatok za rozvoj
Mesto Sabinov zaviedlo od nového roka poplatok za rozvoj. Na poslednom minuloročnom zastupiteľstve ho schválili mestskí poslanci. Radnica o tom informuje na svojej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %