Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.01.2017 12:20

Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov


Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1343 kedy tu vládol rod Drugethovcov.


Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.


"Aby sme viac vstrebali to, že žijeme pod Sninským kameňom už 700 rokov oficiálne," vysvetlil s tým, že je to určite oveľa dlhšie. Tvrdí, že keď prechádzali mnísi z Poľska cez priesmyk pohoria Vihorlat do Mukačeva, kopec, na ktorom sa týčili dve skalné bralá, im nápadne pripomínal horu Sinaj. "Odvtedy sa to začalo formovať až do dnešného názvu Snina," dodal.      

Prvá oficiálna časť osláv začne 16. januára slávnostným zasadnutím mestského zastupiteľstva, ktorého súčasťou bude predstavenie legendy o meste, uvedenie pamätnej knihy a historický zápis do kroniky ako odkazu pre budúce generácie. Ten umiestnia na námestí v symbolickom Sninskom kameni. "Zaujímavosťou bude, že z nádvoria kaštieľa vypustí 700 sninských detí 700 balónov, ktoré budú niesť 700 odkazov pre deti celého sveta," informovala v tejto súvislosti hovorkyňa radnice Eva Mihaliková. Oslavy budú v meste pokračovať v júni, ale aj v septembri, kedy sa uskutočnia Dni mesta. Počas nich by podľa slov Milovčíka chceli otvoriť ihrisko s umelou trávou v areáli mestského futbalového štadióna.      

Primátor uviedol, že mesto plánuje v tomto roku realizovať aj niekoľko investičných akcií. "V závere minulého roka sme začali s rekonštrukciou ciest a chodníkov z vlastných prostriedkov za približne milión eur," povedal. Podľa jeho slov by chcela samospráva tiež zrekonštruovať malý kaštieľ v rámci cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovensko. "Máme pripravený projekt, keď bude výzva, tak by sme do toho išli," spomenul. Pokračujú tiež v rekonštrukcii verejného osvetlenia. "Chceli by sme vybudovať zberný dvor, ktorý máme pripravený územne a projekčne v areáli Verejnoprospešných služieb Snina," doplnil.      

Riešiť mali aj problém s nefunkčným modrým bazénom v rekreačnej oblasti Sninské rybníky, ktorý mala nahradiť umelá tráva. "Odhadli sme, že by to mohlo stáť okolo 50 000 eur. Keď sme dali vypracovať projekt, náklady stúpli na viac ako 200 000 eur. Zdá sa nám to priveľa, v tomto roku to určite nezrealizujeme," uviedol s tým, že dôvodom je najmä čas. Rekonštrukciu by nestihli ukončiť do začiatku letnej sezóny, preto budú rybníky v tomto roku vyzerať rovnako ako doposiaľ.      

Rozpočet mesta na aktuálny rok budú poslanci schvaľovať začiatkom februára. Primátor tvrdí, že Snina je aj podľa hodnotenia INEKO v dobrom finančnom zdraví. Samospráva podľa jeho slov nežije prísne úsporne, ale nerozhadzuje. Zároveň sa jej podarilo získať financie z cudzích zdrojov. Minulý rok teda považuje za úplne normálny. "Ak by tento, čo nastal, nebol horší, bol by som rád," skonštatoval.      

V tomto roku si na hornom Zemplíne okrem Sniny pripomenie 700. výročie prvej písomnej zmienky aj susedné mesto Humenné.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
20.11.2017
V meste ocenia osobnosti plastikou Nebo nad Sninským kameňom
Pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky ocení mesto Snina tri osobnosti verejného, spoločenského a kultúrneho života. Tri ceny udelí aj primátor mesta. Približne 20 ľuďom odovzdajú pamätné a ďakovné listy. Slávnostný ceremoniál sa uskutoční v sobotu 25. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %