Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.01.2020 02:05

Mesto pokračuje v participatívnom rozpočte, na projekty je 50-tis. eur


Mestský úrad v Trebišove. Snímka zdroj: tvojtrebisov.sk


Mesto Trebišov aj na tento rok vyčlenilo na občianske projekty, ktoré vyberú samotní Trebišovčania, 50-tis. eur. Po minuloročnom pilotnom ročníku tak mesto pokračuje v tzv. participatívnom rozpočte, ktorý umožňuje obyvateľom zapojiť sa do rozhodovacieho procesu o prerozdeľovaní časti financií.


"Obyvatelia Trebišova majú od štvrtka (23. 1.) do 31. januára 2020 možnosť podávať návrhy projektov, a to výlučne elektronicky prostredníctvom predpísaného elektronického formulára, ktorý je dostupný na webstránke https://trebisov.hlasobcanov.sk/," informovala TASR hovorkyňa mesta Martina Mištaničová.       

Zapojiť sa do zveľaďovania mesta môžu občania akýmikoľvek nápadmi a zaujímavými návrhmi. "Opatrenia nemusia mať len investičný charakter, mesto uvíta aj napríklad návrhy na zorganizovanie kultúrneho, športovo-spoločenského podujatia alebo iného zásahu do verejného života v Trebišove," priblížila hovorkyňa.       

Na širšiu diskusiu a špecifikovanie zámerov občanov slúžili od novembra 2019 stretnutia participatívnych komunít. Ich cieľom bolo postupné spracovanie, spresnenie a vyformovanie výsledných návrhov projektov. Posledné tretie stretnutie sa uskutočnilo v stredu (22. 1.).      

 Predkladateľom projektu musí byť fyzická osoba vo veku nad 18 rokov, občianske združenie či nezisková organizácia. Návrh projektu musí v zmysle pravidiel spĺňať určité podmienky. K nim patrí napríklad verejnoprospešný charakter a prístupný výsledok projektu širokej verejnosti, realizácia môže prebiehať maximálne dva kalendárne roky a predkladateľ sa musel zúčastniť minimálne dvoch verejných stretnutí pracovných komunít.       

Elektronické hlasovanie občanov o návrhoch projektov bude od 1. do 30. marca. Nasledovať bude vyhodnotenie, proces verejného obstarávania a realizácia projektov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2020
Vybrané projekty participatívneho rozpočtu sa presúvajú na budúci rok
Realizácia občianskych projektov, ktoré hlasovaním vybrali obyvatelia Trebišova v rámci tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta, sa pre koronakrízu presúva na budúci rok. Potvrdila to hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová.
viac
17.03.2021
Verejnosť sa môže uchádzať o prostriedky z participatívneho rozpočtu
Obyvatelia mesta Poltár môžu do konca marca podávať návrhy projektov, pre ktoré by chceli získať prostriedky z participatívneho rozpočtu mesta. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
04.01.2023
Mesto podporí z participatívneho rozpočtu verejnoprospešné projekty
Mesto Nové Zámky podporí aj tento rok verejnoprospešné projekty, ktoré budú financované z participatívneho rozpočtu. Ako informovala radnica, skupiny občanov môžu svoje projekty predkladať od 9. do 31. januára.
viac
11.10.2023
Topoľčany - Verejnosť môže hlasovať o projektoch z participatívneho rozpočtu
Mesto Topoľčany v týchto dňoch spustilo hlasovanie o verejnoprospešných projektoch, ktoré sa uchádzajú o podporu z participatívneho rozpočtu. Ako informovala radnica, verejnosť si môže vybrať spomedzi šiestich zámerov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %