Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2020 09:08

Mesto predstavilo urbanistickú štúdiu revitalizácie sídliska Hliny I a II


Snímka zdroj: (zilina.sk).


Mesto Žilina predstavilo verejnosti urbanistickú štúdiu revitalizácie sídliska Hliny I a II, ktorej cieľom je navrhnúť koncepčné smerovanie v jednotlivých priestoroch v súlade s celkovým charakterom sídliska. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.


Doplnil, že štúdiu vypracoval autorizovaný architekt Peter Nezval s odborným tímom kolegov a je zverejnená aj na internetovej stránke mesta v sekcii 'mesto/základné informácie/územný plán mesta'. „Štúdia bude slúžiť ako východiskový podklad na spracovanie následných projektových dokumentácií obnovy vymedzených priestorov. Mesto zatiaľ nemá určený termín začiatku revitalizácie tohto územia. Ide o niekoľkomiliónovú investíciu, na ktorú by radnica chcela peniaze čerpať aj z externých zdrojov,” uviedol Miškovčík.

„Dokumenty vznikli na základe dôkladnej analýzy problémov v území. V tejto úlohe zohrali kľúčovú úlohu podnety od občanov, ktorí v spomínanej lokalite žijú. Mesto zorganizovalo dve verejné stretnutia, kde mali ľudia možnosť diskutovať o svojich postrehoch a návrhoch na pretvorenie verejných priestorov priamo s vedením mesta a architektmi, ktorí pracovali na vyhotovení štúdie,” povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Žilinčania sa podľa hovorcu mesta mohli zapojiť do formovania nového vzhľadu bulváru aj v dotazníkovom prieskume. „Obyvatelia mesta mohli svoje pripomienky k revitalizácii vyjadriť písomnou formou alebo cez internet. Urbanistická štúdia sa zaoberala nedostatkami zelene, riešila statickú dopravu a doplnenie chodníkov či verejného osvetlenia. Údržba sídliska, nové stavby či stavebné úpravy nie sú súčasťou urbanistických riešení,” podotkol.

Mesto Žilina doposiaľ vypracovalo urbanistické štúdie pre ďalšie tri sídliská – Hliny VIII, Hliny VII, Hliny III a IV. „Sériu architektonických štúdií revitalizácie najstarších lokalít v meste uzatvára sídlisko Pod nemocnicou. Návrh bude verejnosti prezentovaný v apríli,” uzavrel Miškovčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2020
Mesto Žilina bude revitalizovať vnútroblok na sídlisku Hájik
Vyše 191 000 eur bude stáť revitalizácia vnútrobloku na ulici Georgesa Lannuriena v Žiline na sídlisku Hájik, ktorú pripravuje mesto Žilina. Nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu vo výške viac ako 182 000 eur samospráva získala z Integrovaného regionálneho operačného programu.
viac
25.05.2020
Na sídlisku Hliny I v Žiline začali s revitalizáciou
Investíciu viac ako 209 000 eur si vyžiada revitalizácia verejných priestorov vo vnútrobloku na sídlisku Hliny I v Žiline. Rekonštrukčné práce sa začali v týchto dňoch. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.
viac
29.09.2020
Žilina vyhlásila súťaž na revitalizáciu Bulváru
Mesto Žilina vyhlásilo urbanisticko-krajinársko-architektonickú súťaž, ktorej cieľom je nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru na Bulvári.
viac
22.11.2021
Žilina plánuje obnoviť vnútroblok na sídlisku Solinky
Mesto Žilina plánuje revitalizáciu vnútrobloku v centrálnej časti sídliska Solinky. Financovať ju chce podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka z vlastných zdrojov i fondov Európskej únie (EÚ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %