Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
14.09.2021 09:50

Mesto Prešov má svoj prvý verejný klavír


Ilustračná snímka


V centre Prešova pribudla zaujímavá novinka v podobe verejného klavíra, ktorý je umiestnený v podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla. Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného.


Park kultúry a oddychu v Prešove chce aj takýmto spôsobom podporiť rozvoj kultúry v meste. Obyvatelia a návštevníci Prešova si môžu po prvýkrát vyskúšať verejný klavír priamo v uliciach centra mesta. Ide o iniciatívu PKO Prešov, ktoré umiestnilo prvé prešovské verejné piano v podchode pri vstupe z Hlavnej ulice smerom na nádvorie Čierneho orla. Piano je síce staršie a vyžaduje si citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu amatérski hudobníci aj profesionáli. Cieľom tejto kultúrno-osvetovej iniciatívy je prispieť k rozvoju kultúry v Prešove a tiež priniesť „kultúrne trendy“, ktoré sú bežnou súčasťou moderných miest.

Verejný klavír bude voľne prístupný úplne pre každého až do 15.11.2021, avšak jeho zotrvanie na prešovskom námestí bude závisieť od počasia ako aj od prístupu verejnosti. Týmto spôsobom chceme postupne učiť obyvateľov mesta vážiť si „nechránené“ objekty, ktoré sa stávajú priamou súčasťou našich ulíc. Okoloidúcim i pianistom týmto dávame dôveru v kultúrne správanie voči hudobnému nástroju a jeho okoliu.

ooo

Hudba od nepamäti spestruje život ľudí, a to v rôznych oblastiach, a tiež prostredníctvom rôznych komunikačných kanálov. V súčasnosti sú tými najbežnejšími najmä moderné technické zariadenia, ktoré rýchlo a efektívne sprístupňujú ľuďom ich obľúbené skladby a ďalšie hudobné výstupy.

Hudba je rozhodne dôležitým aspektom ľudstva a má mnoho podôb. Aktuálne síce žijeme digitálnu – „online dobu“, avšak významnou a atraktívnou je stále i tzv. živá kultúra. Jej zaujímavou podobou je napríklad hudba pouličných umelcov. Tí sa prezentujú najmä svojím hlasom a vlastnými hudobnými nástrojmi. Jedným z trendov „streetového umenia“ je koncept verejných pián.

Možno ste už počuli o populárnej kultúrnej iniciatíve – Play Me, I’m Yours, ktorú zviditeľnil Luke Jerram, a to s cieľom vniesť viac interaktivity medzi ľudí na uliciach.

Z 15 pôvodných pián v Birminghame sa časom stalo vyše 1000 pián v mestách na celom svete. Tie sú často pestro pomaľované či inak zvláštne upravené, a tak pútajú pozornosť okoloidúcich a lákajú k hre pouličných umelcov i klavírnych amatérov. Niektorí prídu hrať, iní počúvajú rozmanité „klavírne tóny ulice“, no dôležité je, aby táto „novinka“ v pouličnom umení spríjemnila deň J.

V PKO dúfame, že nás občania za prípravu a realizáciu tohto konceptu v uliciach Prešova odmenia svojím ohľaduplným správaním. Získať totiž povolenia i samotný nástroj nebolo vôbec jednoduché. V tejto súvislosti ďakujeme najmä mestu Prešov a Krajskému pamiatkovému úradu v Prešove za pomoc a spoluprácu pri realizácii tohto projektu, a tiež ďakujeme za ústretovosť susedov DJZ a majiteľov budovy Savoy.

 

 

Autor: Patrícia Nagyová, výkonná asistentka riaditeľky PKO


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Defibrilátor na námestí sa stane pomocníkom i pamätníkom záchranárky
Spišská Nová Ves je od dnešného dňa (11. 1. 2017) prvým mestom na Slovensku, ktoré má na námestí 24-hodín denne verejne dostupný defibrilátor.
viac
07.10.2018
Podchodom Trnavské mýto prešlo za prvý mesiac od otvorenia milión ľudí
Po rekonštrukcii podchodu na Trnavskom mýte si Bratislavčania už naplno užívajú moderný a plne funkčný podchod s obchodmi a službami. Svedčí o tom aj fakt, že podchodom za prvý mesiac od znovuotvorenia prešlo už milión ľudí.
viac
14.05.2020
Prešov sa pripravuje na výmenu hydroizolácie nad predstaničným podchodom
Mesto Prešov si dalo vypracovať realizačnú projektovú dokumentáciu k hydroizolácii podchodu na Masarykovej ulici, ktorá spôsobuje priesaky vody do zrekonštruovaného predstaničného priestoru. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
26.04.2022
Do centra Prešova sa po zimnej prestávke vrátil verejný klavír
podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla je pre Prešovčanov a návštevníkov mesta opäť k dispozícii verejný klavír. Okoloidúci si môžu na piane zahrať alebo sa pri ňom na chvíľu zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %