Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.05.2022 04:15

Mesto Prešov odovzdalo do užívania prvé mestské nájomné byty na Bajkalskej ulici


Snímka zdroj: (Mesto Prešov).


Do mestských nájomných bytov na Bajkalskej ulici v Prešove sa začínajú sťahovať prví obyvatelia, ktorí splnili všetky podmienky uvedené v aktualizovanom všeobecne záväznom nariadení.


Mesto tento rok odkúpilo do svojho vlastníctva 36 novopostavených bytov na Bajkalskej ulici. Všetky by mali byť podľa radnice obsadené do polovice júna. K dispozícii je aj 36 nových parkovacích miest.

"V roku 2018 sme odovzdali 68 nájomných bytov na Ulici Antona Prídavku a teraz postupne obsadzujeme 36 nájomných bytov na Bajkalskej ulici. Okrem toho sú na tejto ulici ďalšie dve nové bytovky, v ktorých je 24 bytov, ktoré plánujeme odkúpiť a odovzdať do konca roka 2022, v prípade schválenia úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB)," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Byty stavala súkromná firma a mesto ich následne odkúpilo. "Pôvodne sme tiež chceli, že si vyberieme dodávateľov a budeme to robiť takýmto spôsobom. Len vidíte, ako sa komplikujú stavby, ceny materiálov idú hore. Bezpečnejšie z pohľadu zákona o verejnom obstarávaní je, keď kúpite niečo, čo už vidíte, že je to postavené," vysvetlila primátorka.

Mesto odkúpilo byty na Bajkalskej ulici v celkovej hodnote 2 696 600 eur. Z toho 257 990 eur zaplatilo z vlastných zdrojov a 1 526 540 eur prostredníctvom úveru zo ŠFRB. Ďalších 912 070 eur z celkovej sumy tvorí dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Nájom pri jednoizbovom byte začína približne od 170 eur, pri dvojizbovom byte približne od 240 eur.

"Žiadosť sme dávali 4. mája a pred dvoma dňami nám volala pani z Mestského úradu, že máme byt pridelený. Hypotéku som si nemohla dovoliť, je to pre mňa určite prijateľnejšie," povedala obyvateľka bytu na Bajkalskej ulici Jana Mičáková.

Jarmila Pigová býva spolu s manželom v podnájme 13 rokov. "Žiadosť o byt som mala 15 rokov. Som šťastná, že som sa dožila dôchodku a že som aj dostala nové bývanie. Platiť nájom budem zvládať, ešte mi aj ostane," uviedla.

Spolu s ostatnými lokalitami, vrátane nových bytov na Bajkalskej ulici, má tak mesto Prešov v súčasnosti vo vlastníctve  524 nájomných bytov.

Obyvatelia mesta Prešov, ktorí majú záujem o bývanie v mestských nájomných bytoch, môžu naďalej podávať žiadosti o ich pridelenie. Bližšie informácie sú zverejnené na webstránke mesta Prešov www.presov.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
Mesto odovzdá do užívania vyše 100 nových nájomných bytov
Mesto Šaľa bude už o niekoľko dní odovzdávať do užívania vyše 100 nových nájomných bytov na Kráľovskej ulici. V prvej etape bolo v tej istej lokalite ešte minulý rok odovzdaných 34 bytov.
viac
21.01.2021
Mesto Košice chce na Jesenského ulici stavať nájomné byty
Na Jesenského ulici v Košiciach by mohli vyrásť mestské nájomné byty. Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na ich výstavbu, lehota na predkladanie ponúk uplynie 1. februára.
viac
22.02.2022
Nové mestské nájomné byty na Sídlisku III už čoskoro privítajú prvých obyvateľov
Mesto Prešov odkúpilo 36 novopostavených bytov na Bajkalskej ulici, ktoré budú slúžiť ako mestské nájomné byty. Prví záujemcovia, ktorí budú spĺňať podmienky zadefinované vo všeobecne záväznom nariadení mesta, by sa do nich mohli nasťahovať už koncom jari.
viac
28.02.2024
Šahy: Mesto odovzdalo 19 nových nájomných bytov, pripravuje výstavbu 38 ďalších
V Šahách na sídlisku Tabáň vznikli nové mestské nájomné byty. V prvej fáze bol dokončený bytový dom s 19 bytmi. Noví nájomníci si ich môžu začať preberať už počas tohto mesiaca, informoval primátor Pál Zachar.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %