Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.02.2021 05:20

Mesto Prešov podporuje petíciu za výstavbu druhej etapy severného obchvatu R4


Ilustračná snímka


Petícia za urýchlený začiatok výstavby II. etapy severného obchvatu Prešov pokračuje ďalej. Iniciátori petície sa stretli s primátorkou mesta Prešov Andreou Turčanovou, ktorá podporila petíciu aj svojím podpisom.


Občania Prešovského a Košického kraja v petícii žiadajú vládu SR, aby neodkladne začala s výstavbou II. etapy rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat mesta Prešov a následne až k hranici s Poľskom. Petíciu je možné podpísať online: https://bit.ly/2MVehk3

Dôvodom petície je neustály odklad výstavby II. etapy R4, nakoľko výstavbou I. etapy R4, ktorá je v súčasnosti v procese realizácie, sa nerieši hlavný problém odklonu tranzitnej kamiónovej a nákladnej dopravy z obytných zón mesta. Pre Prešov je prioritou kompletná výstavba Prešovského úseku R4, ktorý bude tvoriť severný obchvat mesta s vyústením medzi obcami Kapušany a Lada. V tejto súvislosti sa iniciátori petície stretli aj s primátorkou mesta Prešov.

„Druhá časť severného obchvatu R4 je pre mesto Prešov nesmierne dôležitá, pretože prvá etapa bez tej druhej by nedávala zmysel. Až po dokončení časti R4-ky minimálne za obec Kapušany dôjde k odkloneniu tranzitnej dopravy mimo obytných zón mesta Prešov. Osobne podporujem petíciu občianskeho združenia Náš Prešov. Sama som však oslovila aj pána ministra dopravy a výstavby SR Andreja Doležala, ktorého som požiadala o osobné stretnutie vo veci dostavby R4 ako aj ďalších tém, ktoré sa týkajú zlepšenia podmienok pre dopravu v našom regióne,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Stavba II. etapy R4 sa má začať za križovatkou Prešov, sever, ktorá je súčasťou I. etapy. Viac ako 10 kilometrový úsek bude pokračovať tunelom Okruhliak, následne vedie trasa okolo obce Fintice a po juhovýchodnej strane obchádza obec Kapušany. Na základe rozhodnutia vlády sa má tento úsek stavať v plnom profile. NDS avizovala vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa stavby do konca roka 2020. Začiatkom februára 2021 však NDS informovala, že spustenie súťaže bolo mierne posunuté z dôvodu precíznej prípravy zabezpečenia kvalitného zhotoviteľa stavby. Lehota výstavby by mala trvať 52 mesiacov.

 

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
21.12.2019
Tento rok bude v Handlovej tichý ohňostroj
Mesto Handlová žiada obyvateľov, aby nepoužívali hlučnú pyrotechniku. Zároveň na základe rozhodnutia primátorky mesta Silvie Grúberovej, bude solidárne a tento rok pripraví ohňostroj bez akustických efektov.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %