Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.12.2023 01:00

Mesto Prešov urobilo najvýhodnejší nákup elektrickej energie za posledné roky


Ilustračná snímka (Zdroj: mesto Prešov)


Mestu Prešov sa pre budúci rok podarilo obstarať dodávky elektrickej energie v cene 127,15 €/MWh bez DPH. Tentokrát realizovala nadlimitnú verejnú zákazku. Rozvojová implementačná agentúra mesta Prešov, n. o.


Aktuálna cena elektrickej energie, na základe ktorej mesto Prešov v súčasnosti uzatvára zmluvy pre dopravný podnik, cestnú svetelnú signalizáciu, verejné osvetlenie, školy, školské zariadenia a objekty vo vlastníctve mesta Prešov, je 127,15 €/MWh bez DPH.

V tomto roku mesto Prešov pristúpilo k rozhodnutiu zrealizovať verejnú súťaž prostredníctvom novozaloženej neziskovej organizácie - Rozvojová implementačná agentúra mesta Prešov, n. o., ktorá bola poverená  verejným obstarávaním (VO) na nákup elektrickej energie s presnou špecifikáciou predmetu VO, čo prinieslo mimoriadne dobrý výsledok.

Pre porovnanie, v roku 2021 bola vysúťažená dodávka elektrickej energie na roky 2022 a 2023 v hodnote 160 €/MWh bez DPH. V tomto roku sa to podarilo zrealizovať lacnejšie, ako v období spred energetickej krízy. Ide tak o najvýhodnejší nákup elektrickej energie za posledné roky, ktorý urobilo mesto Prešov. Zatiaľ čo v tomto roku mesto zaplatilo len za verejné osvetlenie sumu vo výške 1,7 mil. € bez DPH, v roku 2024 zaplatí za elektrinu v celom meste 1,5 mil. € bez DPH.

Oproti roku 2023 bude v období 2024 - 2025 ročná úspora len na elektrickej energii na verejné osvetlenie predstavovať približne 1,1 mil. € bez DPH.  Celková ročná úspora mesta Prešov na elektrickej energii vrátane dopravného podniku, školských zariadení či objektov vo vlastníctve mesta bude vo výške viac ako 1,5 mil. € bez DPH.

„Tieto ušetrené prostriedky použijeme na skvalitňovanie služieb občanom, keďže naším cieľom je neustále zlepšovať podmienky na život v meste Prešov. Či už hovoríme o bežnej údržbe, školstve alebo sociálnej sfére,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Autor: (ts-mesto Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
29.09.2022
Mesto znižuje spotrebu elektriny, osvetlenie funguje v šetriacom režime
Mesto Prešov sa v súvislosti s energetickou krízou snaží znižovať spotrebu elektrickej energie a zavádza rôzne opatrenia. Napríklad verejné osvetlenie je v súčasnosti regulované na minimum, čo podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka znamená, že už teraz je nastavený maximálny šetriaci režim.
viac
07.12.2022
Prešov ráta s navýšením nákladov na elektrickú energiu o 540 000 eur
Mesto Prešov ráta v budúcom roku s navýšením nákladov na elektrickú energiu o 540 000 eur. Aktuálne ukončilo aukciu na nákup elektrickej energie pre verejné osvetlenie a cestnú svetelnú signalizáciu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %