Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.04.2021 02:00

Mesto Prešov zníži poplatok za pobyt detí v materskej škole


Ilustračná snímka, MŠ Sabinovská, Prešov


Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole (MŠ). V prípade detí do troch rokov budú rodičia od 1. mája platiť menej.


 Nižší poplatok sa týka aj časti detí starších ako tri roky. Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o výške príspevkov radnica pripravila vzhľadom na prijaté legislatívne zmeny v súvislosti s povinným predprimárnym vzdelávaním, ako aj pre pretrvávajúcu mimoriadnu situáciu a núdzový stav.       

"Pre rodičov to v praxi znamená, že poplatok za umiestnenie dieťaťa v prešovských MŠ sa zníži a zároveň zjednotí pre všetky vekové kategórie detí. V novom VZN, ktoré už schválilo mestské zastupiteľstvo, sú zároveň stanovené presné pravidlá, ako sa budú vyberať tieto poplatky v čase mimoriadnej situácie," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.       

Doteraz bola výška príspevku za pobyt dieťaťa v MŠ diferencovaná. Rodičia detí starších ako tri roky s trvalým pobytom v meste Prešov platili 20 eur mesačne a v prípade rodičov detí starších ako tri roky s trvalým pobytom mimo Prešova to bolo 40 eur mesačne.       

"Ak rodičia umiestnili do škôlky dieťa vo veku do troch rokov, poplatok bol 60 eur mesačne bez ohľadu na miesto trvalého pobytu dieťaťa. Od 1. mája však dôjde k zmene a všetci rodičia detí už budú platiť jednotný poplatok za ich umiestnenie v materskej škole bez ohľadu na vek alebo miesto trvalého pobytu dieťaťa," vysvetlil Tomek.       

Výška príspevku bude po novom na úrovni 21 percent sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa. Od mája to bude v prepočte 20 eur mesačne na jedno dieťa, pričom táto suma sa automaticky prepočíta vždy pri zmene životného minima.       

"Pri ostatných typoch školských zariadení sa výška poplatku meniť nebude," dodal Tomek.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2016
Mesto Nitra zrekonštruuje budovy za milióny eur. Vezme si na to úver
Nitrianska radnica si vezme úver, z ktorého chce zrekonštruovať budovy Základnej školy (ZŠ) Tulipánová, ZŠ Kniežaťa Pribinu, Materskú školu Belopotockého a objekt, v ktorom sídli mestská polícia.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
16.04.2021
Prešov zníži poplatok za pobyt detí v materskej škole
Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole. V prípade detí do troch rokov tak budú rodičia od 1. 5. 2021 platiť menej. Nižší poplatok sa týka aj časti detí starších ako tri roky.
viac
29.02.2024
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %