Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.03.2024 11:05

Mesto Prievidza chce na opatrovateľskú službu získať mimorozpočtové zdroje


Ilustračná snímka, zdroj: eOpatrovatelky.sk


Mesto Prievidza chce získať na financovanie opatrovateľskej služby mimorozpočtové zdroje. Od štátu cez národný projekt žiada nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 1,76 milióna eur.


Ak bude úspešné, avizovalo zníženie poplatku pre príjemcov tejto sociálnej pomoci.         

Podanie žiadosti o NFP schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom februára. "Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny vyhlásilo výzvu, v rámci ktorej môžu i samosprávy žiadať finančné prostriedky na opatrovateľskú službu. Tento projekt sme nazvali Opatrovateľská služba v meste Prievidza III, keďže ide už o jeho tretie pokračovanie," uviedol vedúci oddelenia pre projekty a investície mesta Ivan Benca.

Žiadateľom bude podľa neho štát preplácať za jednu hodinu opatrovateľskej služby sumu 7,93 eura. Oprávnené obdobie je od 1. januára 2024 až do 31. decembra 2025. "Predpokladaný rozpočet projektu je vo výške 1.760.650,30 eura. Mesto sa na financovaní projektu podieľať nebude, všetko je hradené z finančných prostriedkov poskytovateľa," doplnil Benca.         

Samospráva podľa neho predpokladá, že o tom, či bola so žiadosťou úspešná, by mohla vedieť už počas marca.         

Získanie mimorozpočtových zdrojov na zabezpečenie sociálnej služby mestu zníži náklady na jej poskytovanie. Samospráva už skôr avizovala, že v prípade schválenia NFP zníži poplatok pre jej príjemcov na 2,5 eura za hodinu.         

Všeobecne záväzné nariadenie o určení úhrad za sociálne služby poskytované mestom Prievidza, ktoré zahŕňalo aj zvýšenie ceny za opatrovateľskú službu, schválilo mestské zastupiteľstvo ešte vlani v lete. "Schválená sadzba štyri eurá za hodinu reflektovala na zvýšené náklady a zahŕňala poskytovanie opatrovateľskej služby, ktorá obsahovala úkony sebaobsluhy, nákup potravín a iného drobného tovaru, prípravu jedla, zohrievanie jedla, donášku jedla do domu, umytie riadu, základné sociálne aktivity, dohľad, ako aj úkony starostlivosti o domácnosť," pripomenula hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.         

Projekt mestu nepokryje kompletné ekonomicky oprávnené náklady, službu tak bude musieť naďalej čiastočne dofinancovať zo svojho rozpočtu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Primátorka Macháčková so ZMO HN odštartuje tvorbu akčného plánu pre región
Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) plánujú vypracovať akčný plán pre región. Prvé pracovné stretnutie zvolávajú na 10. januára 2018 do Prievidze.
viac
18.05.2019
Mesto získalo dotáciu na rozšírenie opatrovateľskej služby
Mesto Komárno rozšíri služby opatrovateľskej starostlivosti. Umožní mu to dotácia v hodnote takmer pol milióna eur. Tento nenávratný finančný príspevok získala radnica v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.
viac
20.10.2021
Na terénnu opatrovateľskú službu získalo mesto Lučenec vyše 480-tis. eur
Mesto Lučenec opäť získalo nenávratný finančný príspevok na projekt poskytovania terénnej opatrovateľskej služby pre seniorov. Ako TASR informoval hovorca mesta Andrej Barančok, o odkázaných seniorov sa tak samospráva bude môcť naďalej starať priamo v ich domácom prostredí.
viac
04.11.2021
Mesto Prievidza získalo podporu na zabezpečenie opatrovateľskej služby
Mesto Prievidza získalo ďalšiu podporu na zabezpečenie opatrovateľskej služby. Z nenávratného finančného príspevku (NFP) vo výške takmer 490 000 eur zabezpečí pomoc nasledujúce mesiace 50 klientom. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %